Kraftig, men dyr ny MacBook Pro

Kraftig, men dyr ny MacBook Pro

Raske Intel Core i5- og i7-prosessorer og heftigere grafikk.

Apple har oppdatert sin MacBook Pro-serie av bærbare Mac-er. Stikkord er kraftige Intel Core i5- og i7-prosessorer i de heftigste modellene, opptil 80 prosent raskere grafikk og batterilevetid på hele 10 timer.

Batterilevetiden på 10 timer gjelder imidlertid bare for 13-tommersmodellene, som fortsatt er utstyrt med Intel Core 2 Duo-prosessor. Det er denne prosessortypen som har vært brukt i alle Apples bærbare maskiner frem til nå.

På 15- og 17-tommersmodellene angir Apple batteritiden til 8-9 timer.

Core i5 og i7

Alle de tre 15-tommersmodellene av MacBook Pro kommer nå med Intel Core i5- eller i7-prosessor. Den rimeligste 15-tommersmodellen koster 14 990 kroner inklusive mva., mens toppmodellen med i7-prosessor koster 17 990 kroner. 17-tommersmodellen starter på 18 990 kroner.

Man kan altså fastslå at Apple fortsetter å holde prisnivået ganske høyt på de «profesjonelle» MacBook Pro-modellene, selv om inngangsbilletten til MacBook Pro-verdenen er relativt moderat - den rimeligste 13-tommers MacBook Pro koster 9990 kroner.

Alle MacBook Pro-modellene, også den rimeligste, har nå fire gigabyte internminne som standard.

Blank eller matt skjerm

Blant øvrige nyheter merker vi oss at man nå kan bestille 15-tommersmodellen med skjerm med høyere oppløsning enn standardskjermen på 1440 x 900 punkter. For et pristillegg på 850 kroner får man skjerm med oppløsning på 1680 x 1050 punkter, og er man villig til å punge ut med 1275 kroner ekstra, får man den høyoppløste skjermen med matt overflate.

17-tommersmodellen kan også fås med matt skjerm, for et pristillegg på 425 kroner, men her kan man ikke velge mellom flere oppløsninger. Standardoppløsningen bør imidlertid være god nok for de fleste: 1920 x 1200 punkter.

Automatisk grafikkveksling

Systemet med dobbelt grafikkprosessor, én for topp grafikkytelse og én for minst mulig strømforbruk, er videreutviklet. Før måtte man veksle manuelt mellom de to grafikkprosessorene, men nå gjør systemet det automatisk for deg.

For best mulig ytelse kjører maskinen med en dedikert Nvidia GeForce GT 330M-grafikkprosessor, som kommer med enten 256 eller 512 MB videominne, avhengig av modell. Når det ikke trengs så kraftig grafikkmotor, svitsjer maskinen til en integrert Intel HD-grafikkprosessor med 256 MB videominne delt med maskinens hovedhukommelse. Da reduseres strømforbruket.

Alle MacBook Pro-modellene har en frontsidebuss på 1066 MHz og kommer som standard med 4 GB internminne, som kan utvides til maks 8 GB. Felles for alle modellene er også LED-bakbelyst lcd-skjerm, AirPort Extreme 802.11n-basert trådløst nettverk, 8x cd/dvd-brenner, Bluetooth, innebygd iSight webkamera og bakbelyst tastatur.