Kraftig server basert på Atom

Kraftig server basert på Atom

Det amerikanske selskapet SeaMicro har lansert en server som inneholder 512 Atom-prosessorer.

Atom er forbundet med billige, strømgjerrige og enkle bærbare pc-er, ofte kalt «netbooks». Serveren SM 10000 inneholder 512 stykker av denne prosessoren, og begrunnelsen for det er relativt lav pris, lavt energiforbruk og i noen grad enkelhet.

Serveren er laget for å stå som server i skybaserte løsninger. Cloud computing dreier seg i stor grad om forenkling, og det er hva SeaMicro mener å kunne tilby.

– Atom er god på vanlige problemstillinger og ikke fullt så god på vanskelige. Men internett dreier seg stort sett om vanlige problemstillinger, sier SeaMicros sjef Andrew Feldman.

Også andre leverandører har bygget servere basert på andre prosessorer enn Intels Xeon og AMDs Opteron. Fellesnevneren er enkelhet og strømsparing. Og at de skal benyttes til relativt enkle oppgaver i nettskyen. Databaser og andre tunge applikasjoner skal fortsatt håndteres av de avanserte prosessorene.

Dell har bygget «skyservere» baserte på Via Technologys Nano-prosessorer, mens Microsoft skal ha skrudd sammen egne servere basert på Atom.

SeaMicros SM 10000 er laget med så få komponenter som mulig og så kompakt som mulig. Hovedkortene er på størrelse med kredittkort, og de 512 hovedkortene er koblet sammen slik at de yter 1,28 terabits per sekund. for her er det transaksjoner som gjelder, ikke komplekse beregninger.

Vanligvis har hovedkort i servere komponenter for å håndtere lagring og nettverk, men ifølge SeaMicro har de laget en egen integrert krets (ASIC) som håndterer I/O og virtualiserer denne for prosessorene. Ved hjelp av denne brikken skal 90 prosent av komponentene, som ellers ville vært nødvendige, være fjernet fra hovedkortene.

Serveren er laget for å stå i rack, og er 10 U høy. Det inkluderer Ethernet-svitsjing og lagring. Atom-prosessorene er av typen Z530, og serveren trekker kun en fjerdedel strøm av hva en Xeon-basert server med tilsvarende ytelse gjør, hevder Feldman. SM 10000 må ikke nødvendigvis benytte Atom, også x86-prosessorer og ARM-prosessorer kan brukes.

SM 10000 vil komme i salg i slutten av juli, og prisen starter på 139 000 dollar. Ifølge SeaMicro har de kunder som kjører serveren allerede nå, men har ikke villet gå ut med navn.

Les om: