Kraftigere Eee Box

Kraftigere Eee Box

For den som ønsker en enkel stue-pc-løsning kan nye Asus Eee Box-modeller stille med hdmi og akselerert hd-video.

Asus Eee Box har vært et interessant produkt for dem som ønsker en rimelig stasjonær pc, med priser som har startet på cirka 2 500 kroner. For en del har et aktuelt bruksområde vært å ha pc-en tilkoblet tv-en i stua, men med grafikkprosessoren i Intels gamle 945G-brikkesett har det ikke vært en optimal løsning når det gjelder hd-video-avspilling. Pc-en er designet til å også kunne hentes bak på tv-er og skjermer med støtte VESA75/100-monteringsbraketter.

LES OGSÅ: TEST: Asus Eee Box: Supersmart mini-pc

Riktignok har Intel Atom-prosessoren på 1,6 GHz kunne spille av en del h.264/x264-enkodet film i opptil 720p-oppløsning ved hjelp av dekodere som CoreAVC. En optimal løsning er det ikke, og det er ikke sikkert at løsningen alltid ga god nok ytelse.

På de nye Eee Box-modellene B204 og B206 har Asus tatt i bruk ATIs Radeon HD 3400-grafikkprosessor. Gjennom ATIs UVD-teknologi kan grafikkprosessoren ta over mye av prosesseringen for avspilling av HD basert på h.264/x264 så lenge man har en avspiller som støtter teknologien, for eksempel Cyberlink PowerDVD. Selv om pc-en har svak prosessor vil vi i utgangspunktet tro at også 1080p h.264/x264 skulle la seg spille av - i hvert fall hvis ikke bitraten er ekstremt høy. Uten å ha testet løsningen tør vi ikke svake på om for eksempel Blu-ray-avspilling er mulig ved tilkobling av en ekstern leser.

Mens de første Eee Box-modellene hadde digitalt skjermgrensesnitt i form av dvi har de nye hdmi. Dette gjør det også enklere å overføre lyd digitalt til tv eller surroundanlegg i stue-pc-sammenheng. Maskinen har også en vanlig digital SPDIF-lydutgang. For å koble til skjerm med dvi kan man bruke en enkel hdmi-til-dvi-adapter.

Vi har foreløpig ikke informasjon om hva de nye Eee Box-modellene vil koste. Vi vil estimere prisen for Eee Box B204 til cirka 3 000 kroner. B206 vil være litt dyrere, og tilbyr funksjonalitet som Bluetooth og et integrert batteri som gir maskinen avbruddsfri strømforsyning i tilfelle strømstans.

LES OGSÅ: Videoavspilleren avgjør batteritiden

Les om: