Kraftigere grafikk via Thunderbolt

Kraftigere grafikk via Thunderbolt

Snart kan du spille nye spill på bærbare med svak grafikkprosessor.

Det er i alle fall det MSI håper at skal bli resultatet av deres kommende grafikkløsning for bærbare pc-er. Selskapet har tidligere laget forskjellige grafikkortløsninger for bærbare pc-er, hvor du har kunnet montere et nær sagt hvilket som helst grafikkort for stasjonære pc-er i et lite kabinett som kobles til den bærbare. Ideen har vært god, men treg overføring mellom grafikkortet og den bærbare har gjort sitt til at ytelsesforbedringen har vært begrenset.

Denne gangen ser det imidlertid ut til at man kan forvente seg en kraftig ytelsesforbedring. MSIs kommende GUS II eksterne grafikkortkabinett benytter seg nemlig at Thunderbolt-grensesnittet for å koble grafikkortet til den bærbare pc-en, noe som gir langt bedre overføringshastigheter enn tidligere - opp til 10 gigabit per sekund.

Ifølge MSI skal det være mulige å montere et hvilket som helst AMD- eller Nvidia-grafikkort i GUS II-kabinettet, i alle fall så lenge de har et strømforbruk under 150 Watt. Dermed blir det en liten overdrivelse å si at alle grafikkort kan brukes, men man får likevel et godt utvalg av relativt kraftige grafikkort å velge mellom. Man kan for eksempel gå for AMD Radeon HD 6850 eller 6870, som har maksimalt strømforbruk på henholdsvis 127 og 151 Watt, og som leverer god grafikkytelse i selv nyere spill. Ønsker man heller et Nvidia-grafikkort kan man for eksempel gå for et Geforce GTX 550, som har et energiforbruk på like under 120 Watt, eller man kan vente på den kommende 600-serien, hvor blant annet GTX 660er forventet å ha et forbruk på rundt 120 Watt.

Et lite ankepunkt så langt er så klart at man trenger en bærbar pc med Thunderbolt-tilkobling, noe som enn så lenge ikke er særlig utbredt på Windows-maskiner. Det er imidlertid forventet at flere bærbarprodusenter vil slippe nye modeller med Thunderbolt-støtte de kommende månedene. For Mac-folket er det litt enklere, siden de flest av selskapets nyere Macbook-modeller er utstyrt med Thunderbolt. Så er det bare for dem å håpe at Apple, AMD og Nvidia blir filnkere til å slippe grafikkortdrivere til Mac.

MSI GSU II er forventet å komme i salg i andre halvdel av 2012. Da bør det også være bedre tilgang på bærbare pc-er med Thunderbolt-støtte. MSI har enn så lenge ikke sagt noe om pris på det nye grafikkortkabinettet.