Kraftigere Mac Pro

Kraftigere Mac Pro

En ny Mac Pro, angivelig med dobbelt så kraftig ytelse som forgjengeren, starter det som ventes å bli en omfattende produktlansering fra Apple.

Apple har oppgradert sin stasjonære toppmodell Mac Pro nøyaktig en uke før Macworld Expo i San Francisco starter. Den nye Mac Pro byr ifølge Apple på dobbelt så høy ytelse som forgjengeren.

Den forrige oppjusteringen av Mac Pro-familien skjedde i april i fjor.

LES OGSÅ: Flere bruker Mac

Ifølge ryktene kan det ventes en rekke nylanseringer fra Apple side i forbindelse med årets Macworld Expo, og den nye Mac Pro kan derfor være bare den første av en hel serie lanseringer i denne og neste uke. Blant annet er det mange som venter på en ultraportabel bærbar maskin, som utgjør det kanskje største hullet i Apples portefølje akkurat nå.

Rask arkitektur

De nye Mac Pro-modellene har åtte prosessorkjerner som standard, fordelt på to firekjerne-prosessorer. Grunnmodellen til 19 990 kroner inklusive mva. har to stk. 2,8 GHz firekjernet Intel Xeon-prosessor med prosessorbuss på 1600 MHz. Alternativt kan man bestille maskin med prosessorhastighet på 3,0 GHz eller 3,2 GHz.

Phil Schiller i Apple-ledelsen fremholder at den nye Mac Pro benytter den raskeste Intel Xeon-arkitekturen som nå er tilgjengelig.

Standard er 2 gigabyte 800 MHz DDR2-minne. Dette er utvidbart til 32 gigabyte.

Man kan for øvrig få bestilt den nye Mac Pro med bare en prosessor. Det dreier seg da om en 2,8 GHz-modell som vil ha en startpris på 16 310 kroner inklusive mva. Vi tipper de aller fleste vil velge modellene med to prosessorer for å få best mulig utbytte av programvaren som maskinen gjerne vil bli brukt med. Apple retter markedsføringen i første rekke mot kreative miljøer, 3D-design og vitenskapelig arbeid.

LES OGSÅ: Grove minnepriser for Mac

Grafikken besørges av et ATI Radeon HD 2600XT-basert grafikkort med 256 megabyte videominne. Brukere som skal jobbe mye med 3D andre grafikkintensive oppgaver, bør nok velge en av de andre grafikkløsningende. Maskinen kan bestilles med Nvidia GeForce 8800 GT-grafikkort eller Nvidia Qudro FX5600-kort.

Mac Pro kan benytte opptil fire grafikkort og styre opptil åtte 30-tommers skjermer samtidig for avansert visualiseringsbruk.

Opptil fire terabyte

Standardmaskinen kommer med en 320 gigabyte Serial ATA-disk med 7200 o/min rotasjonshastighet. Til de interne diskplassene kan man i stedet bestille opptil fire Serial ATA-disker på en terabyte hver og med hastighet på 7200 o/min, eller fire 300 gigabyte Serial Attached SCSI-disker (SAS) med 15000 o/min. Alternativt kan man velge en RAID-løsning.

Samtidig har Apple lansert en ny versjon av sin serverløsning Xserve som også skal by på dobbelt så høy ytelse som forgjengeren. Prisen starter på 23 990 kroner.

Les om: