Kritikken hagler mot iBooks Author

Lisensavtalen i det nye programmet får flere til å se rødt. «Dette er Apple på sitt verste», sier anerkjent blogger.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke avslørte Apple sine planer for hvordan de ønsker å endre lærebokmarkedet og e-bokbransjen generelt.

iBooks 2 åpner for en helt ny interaktiv lærebokopplevelse, og bøkene kan lages med det nye Mac-programmet kalt iBooks Author. Begge programmene er gratis.

Men om iBooks 2 har fått gode skussmål, er det verre med iBooks Author. Flere retter nå skarp kritikk mot Apple og deres håndtering av lisensavtalen for programmet.

Gratis, men...

iBooks Author er et program som kan brukes for å lage først og fremst interaktive digitale lærebøker, men det er ingenting i veien for å lage vanlige e-bøker også. Og alle kan gjøre det.

Det koster ingenting å laste ned og installere programmet på Mac-en. Det er enkelt å bruke, og med det tilbyr Apple en brukervennlig måte å få publisert bøker på, riktignok bare på iBookstore.

Apple har nemlig laget en lisensavtale for programmet som vekker oppsikt. Lisensavtalen krever at bøker laget i iBooks Author bare kan distribueres via Apples egen iBookstore, hvor selskapet tar sine sedvanlige 30 prosent av fortjenesten.

- Hvis du tar betalt for en bok eller annet arbeid du lager med denne programvaren, kan du bare selge eller distribuere dette gjennom Apple (for eksempel gjennom iBookstore) og slik distribusjon vil innebære en separat avtale med Apple, lyder det omstridte punktet i avtalen.

Hvis boken er gratis, kan du imidlertid gjøre som du vil.

iBooks Author er gratis og brukervennlig, men er ikke uten begrensninger.

Restriksjonen vises ikke før helt på slutten av produksjonsprosessen, det vil si først når boken er ferdig laget. Den blir ikke vist ved installasjon av programmet, som man kanskje ville forvente, og som er tilfelle ved en rekke av Apples andre programmer.

Apple eier riktignok ikke innholdet i bøkene som lages med iBooks Author, det er kun selve filen det er snakk om, ifølge The Register. Men alt som kommer ut av programmet er under Apples kontroll, enten du vil eller ei.

"Apple på sitt verste"

Kritikken mot Apple lot ikke vente på seg. Ed Bott i ZDNet kaller avtalen «grådig og ondskapsfull», mens Daring Fireballs John Gruber mener at det er Apple på sitt verste.

- Liker du iBooks Author? Nå eier Apple deg, skriver Sascha Segan i PCMag.

Dan Wineman som skriver bloggen Venomous Porridge reagerer spesielt på at lisensavtalen først dukker opp etter at man har laget ferdig en bok.

- Er ikke dette det samme som at en bilforhandler prøver å binde deg til noen ekstra betingelser ved å legge en kontrakt i hanskerommet? spør Wineman i et blogginnlegg.

Lex Friedman i Macworld USA synes også det er rart, til tross for at han forstår argumentet om at siden Apple tilbyr programmet gratis, så har de også krav på å tjene noe på det.

- Men Apple gir GarageBand gratis med alle nye Mac-er, og krever ikke at du bare selger sangene med den appen gjennom iTunes Music Store, skriver Friedman.

- Ikke gyldig i Norge

Apple har så langt ikke kommentert kritikken mot dem, så det gjenstår å se hva den egentlige meningen bak de strenge kravene er. I verste fall er det som John Gruber skriver (eventuelt håper) bare «et verk av en overivrig advokat».

Også i Norge pågår diskusjonen om Apples urimelige krav. Jon Bing, som er professor på Senter for Rettisinformatikk ved Universitetet i Oslo, sier til E24.no at avtalen ikke er gyldig etter norsk rett.

- Dette har det vært forsøk på tidligere. Jeg tror ikke dette blir stående lenge, sier Bing til E24.no.

Apple har flere ganger vært i søkelyset på grunn av håndteringen av salg og distribusjon av innholdet på iTunes Store og App Store. I fjor måtte de endre kontroversielle retningslinjer for iOS-app-abonnement etter massiv kritikk fra utgivere.