Kule dingser fra Tokyo

Kule dingser fra Tokyo

Se de heiteste produktene som nettopp er lansert i Tokyo.

Det har nå gått ett år siden kampen om neste generasjons dvd-format ble sparket i gang av Toshiba i Japan.

I løpet av disse månedene har det dukket opp både avspillere og opptakere for begge formatene. Kundenes reaksjon har imidlertid vært entydig. Fremfor å velge side har de fleste valgt å vente for å se om det er Blu-ray eller hd dvd som vinner kampen.

Billig Blu-ray I

Toshiba starter snart å selge en hd dvd spiller med oppløsning på 1080 progressivt for 600 dollar (3 665 kroner). Samtidig varsler Sony at de planlegger en Blu-ray spiller med samme oppløsning til samme pris. Det er første gang de to formatene kommer så nær hverandre i pris.

BDP-S300 vil få en utsalgspris som er nesten 2 500 kroner lavere enn dagens utgave ved navn BDP-S1. Av finesser kan spilleren levere en bilderate på 24 rammer i sekundet, som er samme frekvensen som benyttes for kinofilm.

Av videoformater støttes MPEG2, MPEG4-AVC og VC1 og gjennom HDMI-kabelen kan spilleren oppskalere innhold fra vanlige dvd-filmer til en oppløsning på 1080P.

Den støtter også BRAVIA Theater Sync, slik at de som eier en slik Sony-tv kan benytte samme fjernkontroll for tv og videospiller.

Sony har foreløpig ikke annonsert spilleren for andre markeder enn Japan og USA. Mer informasjon finner du her. www.sony.com

Billig Blu-ray II

Blu-ray-opptakere er svært kostbare og alle virkemidler som får prisen ned er dermed velkomne. Denne nye modellen BD-HP1 fra Sharp koster under 8 000 kroner, men mangler det som er mest essensielt med hele opptakeren: En tv-tuner.

I stedet skal BD-HP1 linkes opp mot tuneren som sitter i Sharps egne lcd-tv-er av typen Aquos. Dette skjer via FireWire. Ulempen er at denne kabelen ikke kan levere nok strøm til å drive tv-tuneren og at tv-en dermed må være på for at det skal være mulig å gjøre et opptak.

Heldigvis kan den fortsatt ta opp ett program mens du ser på noe annet.

Opptakeren lanseres i Japan med en pris på 1 260 dollar (7 700 kroner). En lignende modell skal etter planen dukke opp i Europa senere i år, uten at vi vet noen nærmere detaljer.

Lynraskt kompaktkamera

Nikon har oppdatert utvalget av sine kompakte digitalkamera. Sjefen blant nykommerne heter Coolpix S500 og byr på den raskeste oppstartstiden (0,6 sekunder) og utløserresponsen (0,005 sekunder) for sin klasse.

Modellen kan levere en oppløsning på 7,1 megapiksler og har 3x optisk zoom, optisk bildestabilisator og en lysfølsomhet på ISO 2000.

I tillegg er modellen svært kompakt og måler 88 x 51 x 22 millimeter. S500 selges nå i Japan for 250 dollar. I Norge er prisen imidlertid langt høyere - 2 990 kroner.

Video Walkman

18 måneder etter at Apple lanserte Ipod Video fikk også Sony ut finger´n og laget en Walkman med støtte for video. Serien kalles NW-A800 og består av tre modeller med flashminne på 2, 4 og 8 gigabyte.

Alle tre er utstyrt med en to tommers lcd-skjerm med QVGA oppløsning (240 x 320 piksler). Skjermen ser noe spesiell ut ettersom den er orientert i portrettmodus, men videofilene vises selvfølgelig i landskapsmodus hvis du holder spilleren på siden.

Serien støtter blant annet H.264 video samt de sedvanlige lydformatene AAC, WMA, MP3 og ATRAC. Sony lover en batterilevetid på 30 timer for avspilling av musikk og 8 timer for video. Dessverre er introduksjonsprisen høy - 400 dollar eller nærmere 2 500 kroner. Mer informasjon finner du her

Super-pda i bredformat

Lyst på en PDA med fet skjerm, WLAN og HSDPA? Denne enheten fra Sharp er basert på Windows Mobile 5.0 og selges i Japan med et mobilabonnement hvor du får fri nedlastning av data.

Sharp EM-One kan by på et uttrekkbart QWERTY tastatur og en 4.1-tommers bredformatskjerm med oppløsning på 800 x 480 punkter. Man skal heller ikke kimse av en 500 MHz Marvell-prosessor, 128 MB SDRAM og en GoForce 5500 grafikkbrikke fra Nvidia.

Disse heftige spesifikasjonene gjør imidlertid sitt med størrelsen. De fysiske målene er oppgitt til 145 x 75 x 12.7 millimeter .

I tillegg til raske nettverk har mobilen også Bluetooth og digital tv-turner. Prisen er 795 dollar i Japan. Dessverre kommer den ikke i salg andre steder.

Basic-mobilen Raku-Raku

I stikk motsatt ende av størrelsesskalaen for mobiltelefoner finner vi Raku Raku Phone Basic fra Japanske NTT DoCoMo. Denne er midt i blinken for deg som blir svimmel av all funksjonaliteten og de små knappene på en standard mobiltelefon.

Her er tastene store og teksten på skjermen lett å lese. Av finesser har klapptelefonen tre store programmerbare hurtigtaster og en pitch-funksjon som kan senke hastigheten på stemmen til den du snakker med. Her finnes også en funksjon ved navn «clear voice» som automatisk justerer telefonens ringevolum og høyttaler etter mengden med bakgrunnsstøy.

Hvorfor i all verden er ikke denne funksjonen tilgjengelig i alle mobiler?

Raku Raku Phone Basic er kun tilgjengelig i Japan og det vil trolig forbli slik.

Digitalkamera for hdtv

Sony satser agressivt på å promovere sine hdtv-er som svært forbrukervennlige og selskapet lanserer nå en serie med matchende digitalkameraer i Cybershot-serien.

De fleste av dagens digitale kamera har en funksjon som lar deg vise bildene dine direkte på en tv, men dette er ofte i en standardoppløsning som er tilpasset VGA med sine usle 640 x 480 punkter. Med en høyoppløselig tv går du dermed glipp av mesteparten av bildeinformasjonen et moderne kompaktkamera kan levere.

Flaggskipet i den nye serien heter T100 og kombinerer et slankt utseende med 5x optisk zoom og oppløsning på 8.1 megapiksel. Kameraet har også en tre tommers lcd-skjerm.

Salgstart i Japan skjer i månedsskiftet mars/april. Prisene starter på 400 dollar eller snaut 2 500 kroner.

Forskningshjørnet: Nye brenselceller
Jada, nok en gang demonstrerer et Japansk elektronikkselskap brenselceller for metanol og nok en gang skal de dukke opp i handelen «til neste år».

Toshibas nyeste prototyp ser imidlertid spennende ut ved at brenselcellen er liten nok til å kunne plasseres innvendig i et par hodetelefoner eller en portabel mottaker for digital-tv.

Men ikke stol på det du leser om brenselceller før de er i salg, ok?

LES OGSÅ: Digitalkamera med brenselcelle