Lærerik Leopard-bok

Lærerik Leopard-bok

Bokomtale: Selv erfarne Mac-brukere kan plukke opp nyttige triks i den nye boken om Mac OS X Leopard - på norsk.

Apple mener at mange av produktene som firmaet lager, er så brukervennlige og enkle å benytte at det ikke trengs noen tykk brukerhåndbok. Dokumentasjonen som følger med, er derfor ofte ytterst minimal.

LES OGSÅ: Bok om iPhone - på norsk

Både derfor og fordi jeg tross alt har vært Mac-bruker siden 1987, var jeg en smule skeptisk da jeg åpnet den nye «Boken om Mac OS X Leopard», med undertittel «Hvordan få mest mulig ut av Macen».

Alle har noe å lære

Jeg har ennå sikkert mye å lære i diverse programmer, men i den daglige håndteringen av operativsystemet er jeg ganske fullbefaren.

Trodde jeg. Så feil kan man altså ta. Selv i det første kapitlet, som egentlig er et introduksjonskapittel for nye Mac-brukere, plukket jeg opp et par-tre triks og snarveier som jeg ikke var kjent med fra før. Eller som jeg hadde glemt. Dette slo til i enda større grad i kapittel 2, som handlet om å tilpasse Mac-en til ens egne behov og arbeidsvaner.

LES OGSÅ: Over 80 forbedringer i OS X 10.5.7

Også videre utover i boken fortsatte det på samme måte. Selv om man tror man behersker det meste, byr en pc, enten den kjører Mac OS, Linux eller Windows, på så mange valgmuligheter i betjeningen at man aldri blir fullt utlært. Man har trent opp sine rutiner og fått sine vaner, og lar det bli med det. Så viser det seg altså at mye kan gjøres på andre måter. Heldigvis er ikke alle de andre måtene mer effektive enn dem man har lært seg tidligere. Men det er kjekt å vite om alternativene.

Nok en Kelby-bok

Det er amerikaneren Scott Kelby som har skrevet Mac OS X-boken. Han er kanskje mest kjent som forfatter av diverse bøker om digitalfotografering og om Adobes programvare innen digitalfoto og design, men skriver gjerne også om iPhone og Mac.

Stilen er enkel og pedagogisk. Som i fotografi-bøkene er det ingen lange teoretiske utlegninger, men korte svar på praktiske spørsmål som Mac-brukere måtte sitte med. Hver side i boken tar for seg ett enkelt emne, og i de tilfellene det ikke er nødvendig å gi noe langt svar, blir det noen tomme, hvite felt. Av samme grunn kan boken godt brukes som en oppslagsbok i stedet for å leses fra perm til perm.

Noen vil kanskje synes det er en svakhet ved boken at den nesten utelukkende gir tips om rene Apple- og Mac-løsninger. Mange bruker for eksempel tilleggsløsninger fra for eksempel Google for å synkronisere iCal-kalenderen på Mac med Googles internett-baserte kalender. Men dette er ingen stor innvending.

LES OGSÅ: Slik tar du skjermdumper i Mac OS X

Boken er oversatt til norsk av Tor Fosheim og er utgitt av Bookworld . (For ordens skyld opplyser vi at forlaget er en del av IDG Magazines Norge AS, som også står bak Macworld.no. -red.)

«Boken om Mac OS X Leopard» anbefales både til nybegynnere og mer erfarne brukere av Mac.

Komponenter