Lager egen billig-pc

Lager egen billig-pc

Mens Intel og OLPC jobber med å forsyne millioner med billig-pc-er, lager Brasil en egen variant.

Et lite prosjekt i Brasil prøver å gjøre det samme som tungvekterne som OLPC (One Laptop Per Child) og Intel har forsøkt i mange år; å gi fattige barn tilgang til data.

Serrana Digital Desk-prosjektet ruller ut sine første 200 pc-er i slutten av mars. De skal plasseres i klasserom for å gi elevene tilgang til it. Den lille byen Serrana har rundt 7000 elever, som nå skal lære teknologi på en hel annen måte enn før.

Teknologien i prosjektet er brasiliansk, og har fått støtte av landets departement for vitenskap og teknologi.

Bord-pc

Tablet-pc-ene vil bygges inn i bordene, slik at elevene kan skrive og tegne direkte på skjermen, som ligger flat foran dem. Pc-ene er utstyrt med 15 tommer skjerm, wifi, Intel Celeron-prosessorer, og er basert på Linux operativsystem.

Hvert klasserom får en egen server som lagrer alle data. Lærerne har tilgang gjennom et eget styresystem (CMS), som gir dem mulighet å forberede undervisningen. Klasserommene får også digitale tavler foran elevene, som kommuniserer med pc-ene.

Innebygningen i bordene gjør pc-prosjektet en god del dyrere enn OLPCs alternativ. Med plassering ut i klasselokaler kommer prisen på rundt 550 dollar, men ifølge Victor Mammana fra Brasils departement for vitenskap og teknologi er ikke det et problem. Han mener det er en fordel at teknologien er brasiliansk, som betyr utvikling på flere sider av samfunnet.

- Vi investerer i flere deler av vår økonomi samtidig, og da gjør det ikke noe at det koster litt mer, sier han til Cnet.

Mammana toner ned at det brasilianske prosjektet er en direkte konkurrent for OLPC-en. Prosjektet er forløpig såpass skreddersydd at det ikke la seg kopiere enkelt til andre steder.

- Jeg tror ikke dette kunne gå i alle av Brasils 10 000 byer. Hvis vi skulle få det til i 50 av dem er prosjektet en stor suksess, sier han.

Les mer om prosjektet på Cnet.

Les om:

Komponenter