Lagre sikkerhetskopien hos din mor

Lagre sikkerhetskopien hos din mor

TEST: Hvorfor betale for å lagre sikkerhetskopiene dine hos ukjente, når du kan lagre kopiene hos venner og familie gjennom fildeling? Her er løsningen.

Crashplan skiller seg ut fra andre sikkerhetskopieringstjenester vi har vært borti. Konseptet bygger på at man kan lagre sikkerhetskopiene hos hverandre. Ideen bak tjenesten kan sammenliknes med P2P-nettverk, der man ved hjelp av direkte punkt-til-punkt kontakt utveksler informasjon.

Fordelen med konseptet er at det er meget kostnadseffektivt. Det eneste man trenger, er en person med en habil og stabil internettforbindelse, som er til å stole på.

I tillegg må denne personen være villig til å ofre diskplass for deg. Denne personen kan være snill som din egen mor eller hun kan rett og slett være din mor.

Diskplass må man uansett ha dersom man skal sikkerhetskopiere noe. Og som regel er det aller billigst når man kjøper det selv, fremfor å kjøpe det gjennom en tredjepart, såfremt det ikke er snakk om sikkerhetskopiering på tape.

Brukergrensesnittet og graden av brukervennlighet er det ingenting å si på, men applikasjonen føles tung og krever for mye systemressurse .

En løsning, om du vurderer å ta i bru Crashplan, kan for eksempel være at personen som skal lagre sikkerhetskopiene dine kjøper en harddisk der du lagrer kopiene dine, og du kjøper en tilsvarende disk som du kobler til maskinen din, slik at han eller hun kan lagre sine kopier på din pc. En rettferdig avtale med andre ord.

Programmet koster penger. Leverandøren krever 130 kroner for hver maskin det skal tas sikkerhetskopi av. Maskinen som skal lagre sikkerhetskopiene trenger derimot ikke å betale for å bruke tjenesten.

LES OGSÅ: Superbillig backup med Jungle Disk

Prisen på programmet er etter vår mening absolutt godkjent – men da forutsetter vi at løsningen vil fungere over tid.

Slik er tjenesten i bruk

For å komme i gang med Crashplan må et 20 MB stort klientprogram installeres lokalt på maskinen. Det flotte med Crashplan er at det er en plattformuavhengig programvare – slik at både Mac, Linux og Windows-brukere kan nyte godt av tjenesten.

Å ta sikkerhetskopi på tvers av plattformene er også fullt mulig. Det er faktisk ingenting i veien for at en Mac-bruker lagrer sikkerhetskopiene sine på en Windows-pc og omvendt.

Crashplan skiller seg ut fra andre sikkerhetskopieringsprogrammer ved at den lar en lagre sikkerhetskopiene hos venner eller familie.

Klientprogrammet oppleves som brukervennlig i bruk, selv om det er tungt (ressurskrevende) og tregt – kanskje har dette noe å gjøre med at det er utviklet i Java. Vi er jevnt over godt fornøyd med programmets funksjoner.

Crashplan har alle de funksjonene man forventer av et online sikkerhetskopieringsprogram i dag. Det vil si mulighet for å begrense ting som ressursbruk, ned/opplastingshastighet, mulighet for å sette opp en tidsplan og så videre.

Slapp sikkerhet?

Det er ikke til å unngå å tenke på sikkerhet når man snakker om å overføre sensitive data over internett og lagre dem hos en annen person. Det er derfor viktig at en tjeneste som Crashplan kan tilby høy grad av sikkerhet.

På sine websider skriver produsenten at konsumentversjonen leveres med 128 bit Blowfish-kryptering, mens bedriftsversjonen leveres med 448 bit Blowfish-kryptering.

Vi kan være enig med de som mener at 128 bit er i det svakeste laget dersom man sammenlikner det med tjenester som Mozy og Carbonite, der 448 bit brukes uavhengig av versjon. Crashplan kunne med fordel unngått segmentering på denne måten.

Et annet element som en må være klar over er: Hva hvis den personen du har dine sikkerhetskopier hos, skulle få alle sine data slettet? Man bør med andre ord ikke stole 100 prosent på tjenesten. Men Crashplan garanterer for dataintegriteten ved virusangrep.

Konklusjon

Crashplan er et interessant sikkerhetskopieringskonsept som skiller seg ut ved at venner eller familie kan lagre dine sikkerhetskopier helt gratis. Vi er imidlertid noe kritiske til denne løsningen fordi oppetid og driftsmessige aspekter ved hjemme-pc-er ikke kan tilby den samme robustheten som de store nettlagringsselskapene kan tilby.

Dette blir litt for risikabelt for de aller fleste så fremt man ikke administrerer løsningen selv. For eksempel ved å ha sikkerhetskopien på jobb-pc-en isteden.

Crashplan Home and Office

Pris: Kr 130 inkl. mva per brukerlisens
Internett: crashplan.com

Pluss:
Plattformuavhengig, rimelig, brukervennlig.

Minus:
Ikke den sikreste løsningen, krypteringen kunne med fordel ha vært strengere, treg klient

Les om: