Langsiktighet viktigst innen WAN-optimalisering

Langsiktighet viktigst innen WAN-optimalisering

Markedet for WAN-optimalisering er fortsatt ungt og forvirrende. Løsningen er å velge en stor verktøykasse, mener Anders Blomberg i Expand.

Analyseselskapet Gartner har studert markedet for WAN-optimalisering, altså utstyr som reduserer forsinkelsen i områdenett så mye at det oppleves som et lokalnett (LAN). Ved hjelp av det Gartner kaller WAN Optimization Controllers (WOC) kan avdelingskontorene bli serverfrie. Det forenkler vedlikeholdet og gjør det mulig å konsolidere serverparken.

Ifølge analytikerne begynner WOC-markedet så smått å modnes. Trenden er at disse boksene, som også kalles applikasjonsakselleratorer, begynner å bli mer generiske. Men fortsatt skjer rask innovasjon som gjør det vanskelig å orientere seg.

Tidligere måtte brukerne velge mellom bokser for trafikkforming og tjenestekvalitet (QoS), og komprimering og mellomlagring (caching). Disse utstyrstypene er nå smeltet sammen og kombineres ofte med CIFS-aksellerasjon (Microsoft Common Internet File System). Noen leverandører legger også inn såkalt ECDN-funksjonalitet (Enterprise Content Delivery Network) for direkteavspilling av video og andre mediestrømmer.

Løser mer

Inngående kjennskap til applikasjoner og tjenester som kjører over nettverket er viktig for å kunne velge riktig løsning for WAN-optimalisering. Ulike applikasjoner og ulike brukermønstre krever ulike løsninger. Problemene kan skyldes stor forsinkelse, overforbruk av båndbredde eller manglende prioriteringsmekanismer.

Expand Networks er et av selskapene som kommer godt ut i Gartners magiske kvadrant for WAN Optimization Controllers. Sammen med Riverbed Technology og Juniper Networks regnes Expand som ledende på området.

- En stor verktøykasse gir en bedre løsning enn en liten verktøykasse. It forandrer seg og det gjelder å være forberedt, sier Anders Blomberg, Nordensjef i Expand.

Ifølge Blomberg skiller Expands utstyr seg fra konkurrentenes gjennom å kunne tilpasse seg flere applikasjoner og løse flere utfordringer. Andre er like gode på enkeltområder, men ingen har samme bredde.

- Strategien kan endres. Da er det viktige å kunne vokse videre, sier Nordensjefen, som gir honnør til Microsoft for bruk av veldefinerte standarder og grensesnitt. Det gjør at WAN-akselleratorerne kan leve lenge selv om applikasjonsporteføljen endrer seg.

Raskere Exchange

I Norge bruker blant annet Jotun og Mattilsynet utstyr fra Expand. Til sammen har selskapet over 30.000 installasjoner over hele verden.

Å kunne levere sikkerhetssertifikater som henger med helt fram til sluttbrukerne, og mulighet for å ordne mest mulig lokalt, er to områder som er viktige for Expand.

I april kunngjorde Expand at selskapets Compass-plattform kan gi Microsoft Exchange-brukere LAN-liknende ytelse over WAN. Gjennom effektiv håndtering av MAPI (Messaging Application Programming Interface) og cache-funksjonen i Exchange, går trafikken mellom 350 og 2500 prosent raskere, ifølge Expand selv.

LES OGSÅ: Et fremtidsrettet nettverk

Les om: