Langt bedre pc-salg enn ventet

Langt bedre pc-salg enn ventet

Økt pc-salg på 27 prosent overrasker selv analysekongene i Gartner.

Selv om de fleste analytikere advarer oss om at krisen ikke over, peker flere og flere piler oppover. Gartner er selv overrasket over det sterke pc-salget de første tre månedene i 2010.

I alt sendte produsentene 84,3 millioner pc-er ut av fabrikkene, en vekst på 27,4 prosent i forhold til samme periode i 2009. Tallene er betydelig høyere enn tidligere spådommer fra Gartner, der selskapet senest trodde på en vekst på 22 prosent.

- Denne sterke veksten som overgår våre forventninger ledes av en sterk oppgang i Europa (Emea), hvor markedet økte med 24,8 prosent. I alle regioner ser vi en tosifret vekst, bare i USA har veksten gått tregere enn vi trodde, sier Gartners Mikako Kitagawa i en pressemelding.

Acer-jubel

Den store vinneren er Acer, som gikk forbi Dell og inntar annenplass på verdensmarkedet. Selskapet solgte ganske nøyaktig 12 millioner enheter de første tre månedene i 2010, og økte markedsandelen fra 11,7 til 14,2 prosent. I antall enheter solgte Acer nesten 4,5 millioner pc-er mer enn i samme periode i fjor. For Acer er det en økning på 54 prosent, ifølge Gartners nye kvartalstall.

Dermed begynner selskapet å nærme seg markedslederen HP, som fortsatt har en solid ledelse, med sine 15 millioner solgte pc-er. Men HP har en nedgang i markedsandelen, fra 19,3 til 18,2 prosent.

Dell ligger noenlunde stabilt, med et lite fall fra 12,7 prosent til 12,1 prosent, som holder til tredjeplassen på verdensmarkedet.

Apple får bank

Lenovo er den andre store vinneren. Sju millioner solgte pc-er er fjerde best i verden, og en økning på over 59 prosent. Målt i prosentvis økning er det imidlertid ingen som slår Asus. 114,8 prosent vekst og femteplass på verdensmarkedet med 5,5 prosent, er fasit etter månedene januar-mars. Toshiba har solgt like mange maskiner, men kan "bare" vise til en vekst på 35,8 prosent.

For Apple er druene ikke så søte som ønsket. Selskapet klarer ikke å hevde seg blant de seks beste i verden og forsvinner i ”øvrige”, som samlet solgte 30 millioner pc-er i første kvartal. Det betyr at selskapet har mindre enn 5,5 prosent av markedet.

Venter på Norge

Det europeiske markedet er et av Acers sterkeste. Her har selskapet klatret opp på førsteplass, forbi HP. Hele 21,3 av pc-ene solgt i Europa (og Midtøsten og Afrika) pyntes med Acer-merkelapp. I fjor var det 17,3 prosent. HP falt fra 20,9 til 20,4 prosent.

Bak disse to er det et stort gap. Neste selskap på listen er Dell med en markedsandel på under ti prosent (9,2). Heller ikke på Emea-markedet er Apple store nok til en egen oppføring i topp fem, noe som betyr selskapet også her ligger bak Toshiba, som har 5,7 prosent av markedet.

Separate tall for Norge og Norden er ikke klare før i slutten av april.

Komponenter