Langvarige flomskader - dyrere pc-er

Langvarige flomskader - dyrere pc-er

Diskprodusentene varsler langvarig effekt av storflommen.

Oversvømmelsene som har herjet i Thailand siden i sommer, har som kjent rammet diskprodusentene kraftig, siden mye av verdens diskproduksjon foregår nettopp i Thailand.

Nå varsler Western Digital at flommen kan få langsiktige virkninger.

Fortsatt under vann

Western Digital har gjenopptatt deler av diskproduksjonen sin i Thailand, men melder om at flere av produksjonsfasilitetene fortsatt er delvis under vann.

Denne uka ble produksjonen startet opp igjen i ett av fabrikklokalene i Bang Pa-in sentralt i Thailand. Flomhøyden kom opp i nesten to meter i fabrikklokalene i midten av oktober.

Men selv om produksjonen nå delvis er kommet i gang igjen, gjenstår det fortsatt mye arbeid for alt går som normalt, sier Western Digital-sjef John Coyne til IDGs nyhetstjeneste.

De andre fabrikklokalene til Western Digital i Thailand har fortsatt vann opptil 60 centimeter over gulvet, og pumpearbeidene pågår for fullt.

Man regner med at deler av diskproduksjonen i distriktet ikke vil komme i gang igjen før i mars neste år.

Western Digitals prognoser stemmer godt overens med andre beregninger som har vært presentert i senere tid, om at den globale diskproduksjonen vil ende på rundt 120 millioner enheter i fjerde kalenderkvartal i år.

Dette er langt unna det estimerte salgspotensialet i markedet på opptil 180 millioner enheter.

Analysefirmaet IHS iSuppli har en prognose på at diskproduksjonen på verdensbasis i fjerde kvartal vil ligge 28 prosent under tallet for tredje kvartal.

Foruten Western Digital er også diskproduksjonen hos Seagate og Toshiba kraftig rammet av flomskadene, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Pc-ene blir dyrere

Resultatet er kraftig prisstigning på disker, og ledende pc-produsenter som Dell og HP sier at de forventer økte diskpriser tidlig neste år. De store pc-produsentene nyter godt av at de kjøper inn komponenter i store kvanta og har et betydelig lager av innkjøpte disker som de kan tære på en stund til.

Mindre, uavhengige pc-produsenter har derimot små lagre av disker og rammes allerede nå av de økte diskprisene. Flere har økt pc-prisene med opptil 20 prosent for å kompensere.

Analytikere forventer at diskprisene i fjerde kvartal i år vil ende rundt 30 prosent høyere enn de var i fjerde kvartal. Prisstigningen er størst på store disker på 500 gigabyte og mer.

Les om: