Laser øker ytelsen 1000 ganger

Laser øker ytelsen 1000 ganger

Sun satser på avansert laserteknologi for å overvinne fysiske flaskehalser i prosessorer.

Den klassiske fremgangsmåten for å forbedre ytelsen hos dagens prosessorer er å produsere de ulike komponentene i en stadig mindre størrelse for å få plass til flere ledere ved siden av hverandre som kan skyfle datasignaler.

Dette er en fremgangsmåte som vil slutte å fungere straks de fysiske lovene sier stopp for hvor mange små kobberledere det er mulig å plassere på en gitt overflate.

Ved at de elektriske impulsene skifter ut kobberledninger som medium til fordel for lys håper flere prosessorprodusenter at det skal bli mulig å mangedoble båndbredden ved hjelp av laserstråler.

Sun er ett av selskapene som har kastet seg inn i denne kampen. Deres prosjekt kalles Macrochip og utviklingsarbeidet deles med Luxtera, Kotura og Stanford University. Sammen har de blant annet mottatt støtte fra Pentagon på over 230 millioner kroner.

Ron Ho, en de forskerne som er involvert i prosjektet sier til Toms Hardware Guide at Macrochip kan komme til å endre fremtidens kretsdesign. Om deres laserbaserte prosessorer lykkes kan vi forvente en ytelsesøkning på faktor 1000 sammenlignet med de som produseres med tradisjonell teknologi.

Men selv om konseptet høres enkelt ut i teorien er det likevel store utfordringer som må overvinnes. Sun forventer at opp til 50 prosent av prosessorene kan feile og fremgangen er sterkt avhengig av presisjonen i utviklingsprosessen.

Sun er ikke heller ikke alene om å forske på laserprosessorer. Både NEC, Intel, IBM og HP er sterke konkurrenter som forsker på det samme.

Les om: