Lavere kostnader med ssd

Lavere kostnader med ssd

Flashlagring gir lavere totale eierkostnader i bærbare pc-er, viser ny undersøkelse.

Flere og flere bærbare pc-er leveres med flashlagring, eller solid state-disker (ssd). Lagringsteknologien har ingen bevegelige deler og genererer knapt varme, noe som gjør at de bråker mye mindre og forbruker mindre strøm enn tilsvarende harddisker.

Så langt har de også vært mye dyrere enn den gamle lagringsteknologien. Men nå viser en undersøkelse gjennomført av J. Gold Associates at bærbare bedrifts-pc-er med flashlagring gir en høyere avkastningsgrad, eller return-on-investment (ROI), sammenliknet med tradisjonelle harddisker.

Målet var å se nærmere på fordelene og ulempene ved de respektive teknologiene i henhold til de totale eierkostnadene.

- Formålet vårt var å identifisere de faktiske kostnadene knyttet til å utstyre bærbare pc-er i bedriftene med ssd-lagring, sier Jack Gold, administrerende direktør og hovedanalytiker i J. Gold Associates til amerikanske Computer Reseller News (CRN).

- Videre ønsket vi å slå fast hvorvidt det å utvide levetiden til en bærbar pc med ytterligere to år, som mange selskaper nå vurderer å gjøre, er mer økonomisk fornuftig dersom maskinen er utstyrt med ssd, sier han.

Problemet med flashlagring er at bedriftene fremdeles opplever teknologien som for dyr å implementere. J. Gold Associates anslår at innkjøpsprisen på en bærbar pc med solid state-disk er i overkant av 1 200 kroner mer, rundt 20 prosent høyere, enn for tilsvarende maskin med tradisjonell harddisk.

Studien viser imidlertid at innkjøpskostnadene blir veid opp for dersom systemet brukes lengre. En annen fordel er at bærbare med flashlagring kan bidra til å redusere feilraten på bærbare pc-er med en tredel.

- Å bruke ssd fremfor harddisk i bærbare pc-er vil gjøre det mulig for en bedrift å spare 1323 kroner over en treårsperiode, eller 3 048 kroner dersom pc-ens livssyklus er på fem år, skriver analysebyrået i en pressemelding.

Disse kostnadsbesparelsene representerer en avkastningsgrad på henholdsvis 107 prosent for en treårsperiode og 247 prosent for en femårsperiode.

LES OGSÅ: TEST: Store og raske harddisker

Les om: