Lenovo leverer Linux-bærbar

Lenovo leverer Linux-bærbar

Verdens tredje største pc-produsent skal selge bærbare med SUSE Linux preinstallert.

Under Linuxworld-konferansen i San Francisco i går offentliggjorde Lenovo og Novell en samarbeidsavtale som skal gi både bedrifts- og privatkunder muligheten til å kjøpe bærbare pc-er med Linux preinstallert.

Novells SUSE Linux Enterprise Desktop 10 skal preinstalleres på en rekke Lenovo-modeller, blant annet den populære Thinkpad T-serien, som er spesielt rettet mot bedriftsbrukere.

Produktene skal være på markedet i løpet av fjerde kvartal i år, og tilbudet skal også gjøres gjeldende for privatkunder.

Lenovo har tidligere sertifisert de fleste av sine ThinkPad og ThinkCentre pc-modeller for Novells SUSE Linux, Red Hat og TurboLinux, men kun preinstallert operativsystemene på bestilling fra større bedrifter.

Nå skal selskapet for første gang tilby kundestøtte både for maskinvaren og operativsystemet, mens Novell skal sørge for oppdateringer til os-et direkte til Thinkpad-kundene.

Tidligere i år offentliggjorde Dell at de vil selge pc-er med Linux ferdig installert, etter en undersøkelse viste at kundene ville ha et alternativ til Windows. Selskapet har nå preinstallerert Ubuntu Linux 7.04 på to stasjonære og en bærbar pc-modell, men tilbudet er kun tilgjengelig i USA.

De proprietære Windows-operativsystemene fra Microsoft har over 80 prosent av pc-markedet, mens analytikere anslår at Linux har rundt seks prosent, og er på størrelse med de proprietære operativsystemene fra Mac.

LES OGSÅ: Red Hat angriper på fire fronter

Komponenter