Lenovo overtar x86-serverne fra IBM

Lenovo overtar x86-serverne fra IBM

Nå er avtalen på over 13 milliarder kroner klar.

Først kjøpte de pc-ene. Nå kjøper de serverne.

Kinesiske Lenovo er blitt stor arvtager av IBM-teknologi.

I 2005 kjøpte Lenovo pc-divisjonen fra IBM og overtok dermed den sterke Thinkpad-merkevaren.

Nå er det en betydelig del av IBMs produkter på servermarkedet som blir overtatt av Lenovo.

Computerworld omtalte de forestående forhandlingene mellom IBM og Lenovo allerede i april i fjor.

Nå har både EU-kommisjonen og myndighetene i USA og Kina gitt grønt lys for avtalen, som vil bli signert på onsdag denne uka, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

13 milliarder kroner

Avtalen er på 2,1 milliarder dollar (over 13,5 milliarder kroner). Den vil føre til at Lenovo overtar en rekke IBM-produkter, inkludert serverløsningene System x, Bladecenter og Flex System bladservere og svitsjer, samt Nextscale- og Idataplex-servere og tilhørende programvare.

IBM vil imidlertid beholde stormaskinene under System z-merkevarenavnet, samt Power Systems, Storage Systems, Power-baserte Flex-servere og programvaren Pureapplication og Puredata.

Etter dette blir Lenovo den tredje største aktøren på det globale servermarkedet, melder IDGs nyhetstjeneste.

Avtalen vil styrke Lenovos posisjon kraftig i bedriftsmarkedet. I kjølvannet av problemene som dårlig pc-salg har skapt for pc-produsentene i senere tid, har Lenovo jobbet hardt for å komme i god posisjon i andre markedssegmenter. For eksempel har Lenovo allerede greide å komme seg inn blant de ledende smarttelefon-produsentene på det kinesiske markedet, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Etterspørsmålen etter x86-baserte serverløsninger i økende, selv om konkurransen er hard. IBM var verdens nest største server-leverandør i andre kvartal i år, ifølge analysefirmaet IDC. Markedsandelen til IBM var da på 23,6 prosent. Men i den nedre delen av x86-servermarkedet har IBM slitt en del og tapt markedsandeler, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Tross den harde konkurransen kan Lenovos satsing i servermarkedet vise seg å bli god business, mener en del analytikere. For det første er det bedre fortjenestemarginer i bedriftsmarkedet enn i forbrukermarkedet, og for det andre har Lenovo både det stort produksjonsapparat og tilsvarende sterkt salgsapparat som blir nyttig i kampen om marekdsandelene i servermarkedet.

Store planer

Selv sier Lenovo at selskapet har store planer for storbedriftsmarkedet.

- Vi skal konkurrere kraftig i alle sektorer og bruke vår produksjonstyngde og operative styrke til å gjenta suksessen vi har hatt i pc-markedet, het det i en kunngjøring fra Lenovo mandag morgen.

IBMs x86 server-produksjon vil bli administrert av Lenovos Enterprise Business Group. En av sjefene for IBMs servervirksomhet, Adalio Sanchez, blir med over til Lenovo.

Lenovos oppkjøp av IBMs x86-serverdivisjon viser seg nå å bli rundt 200 millioner dollar billigere i kontantoverføringer enn opprinnelig kunngjort. Dette skyldes endringer i verdien på de produktene som Lenovo overtar, het det i en felles kunngjøring fra IBM og Lenovo på mandag.

Lenovo vil betale 1,8 milliarder dollar (vel 11,6 milliarder kroner) i kontanter og aksjer for 280 millioner dollar (vel 1,8 milliarder kroner) for IBMs x86-serverdivisjon, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Det totale x86-servermarkedet representerer en omsetning på over 42 milliarder dollar (over 270 milliarder kroner) på årsbasis, opplyser Lenovo Norge til Computerworld/PC World Norge.

Komponenter