Leseverdig på iPad

Leseverdig på iPad

Vi har funnet frem til noen av de beste avisene og magasinene du kan laste ned til iPad-en din.

A-magasinet og Aftenposten K

Aftenpostens utmerkede helgemagasin A-Magasinet er tilgjengelig i iPad-utgave. Innholdet er det samme som i papirutgaven, og iPad-versjonen er enkel og oversiktlig å navigere i. Du fører fingeren sidelengs for å bla til neste side, og opp eller ned for å bla i artikkelen du befinner deg i. A-Magasinet inneholder aktuelle, grundige og velskrevne reportasjer, og mye interessant lesestoff.

Et annet leseverdig iPad-magasin er Aftenposten K, som foreløpig kun er kommet ut i én utgave. Ifølge Aftenposten er dette det første rendyrkede kulturmagasinet som dekker hele spekteret innenfor kulturtilbudet i Norge – enten du er interessert i litteratur, film og tv, musikk, teater, kunst eller arkitektur – eller alt sammen.

Førsteutgaven er absolutt verdt en kikk – men for både A-Magasinet og Aftenposten K stiller vi spørsmålstegn ved om prisen er i høyeste laget. A-Magasinet følger tross alt med gratis i fredagsutgaven av Aftenposten, som koster 25 kroner i løssalg.

Aftenposten-K.

Matprat.

Mann reisespesial.

Popular Science.

Wired.

Newsweek.

International Herald Tribune.

CNN.

BBC.

Aftenposten har imidlertid lovet at eksisterende abonnenter om kort tid vil kunne utvide sitt papirabonnement med iPad-versjonene av Aftenpostens ulike produkter til rabatterte priser. Kr 29,- per utgave.

Matprat

Mens Matprat for iPhone og Android kun inneholder oppskrifter, inneholder iPad-versjonen også et magasin med masse gode artikler for alle som er interessert i mat. Den første utgaven har sunn mat som tema, og inneholder blant annet tips til en hvordan du setter opp en sunn ukesmeny, informasjon om nøkkelhullsmerkingen, samt reisetips.

Du veksler raskt mellom magasindelen og oppskriftdelen av appen, og har også mulighet til å lage din egen oppskriftsbase.

Matprat-appen utgis av Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og vil bli oppdatert med nytt innhold flere ganger i året.

Gratis.

Mann Reisespesial

Det norske magasinet Mann er ute på iPad. Foreløpig er det kun en spesialutgave om reiser som er tilgjengelig.

Den inneholder reisetips «på guttas premisser», blant annet hva du må få med deg i New York, hvilke løyper som er best i Alpene, hvilken karibisk øy du bør ta med kjæresten på, og ideer til den ultimate gutteturen.

Pris 45 kroner.

Popular Science

Mens mange av iPad-magasinene egentlig ikke er stort mer enn en PDF med litt navigasjon på toppen, har folkene bak det populærvitenskapelige magasinet Popular Science tenkt nytt.

Du har følelsen av å bla i papirutgaven, og layout og presentasjon er mye av det samme som i papirutgaven – men navigasjonen er mye enklere, og du slipper å måtte zoome inn og ut på detaljer og panorere rundt på sidene, slik du ofte må i andre iPad-magasiner.

Popular Science er et fantastisk magasin for alle som er opptatt av vitenskap og teknologi, og det er proppfullt av flotte illustrasjoner og bilder.

Innholdet på sidene tilpasses automatisk portrett- eller landskapsmodus, og du kan enkelt skru av og på teksten som ligger oppå bildene – for å se nærmere på bildene og illustrasjonene.

Hver utgave kjøpes inne i appen for 17 kroner, eller du kan kjøpe et årsabonnement (12 utgaver) for 85 kroner.

Wired

Teknologimagasinet Wired er blant de som har gjort mest ut av mulighetene som ligger i en iPad.

Alt som er bra med papirutgaven er beholdt, inkludert flott layout og stilig presentasjon av stoffet. Men i tillegg er magasinet fullstappet med videoer, lysbildeshow, lærerik grafikk og andre elementer som gjør Wired på iPad til noe langt mer enn å lese en PDF på skjermen.

Det finnes både en britisk og en amerikansk utgave av Wired, begge koster 21 kroner per utgave. Den amerikanske utgaven (3.0) kan du nå abonnere på for 109 kroner i året.

Newsweek

IPad-utgaven av Newsweek gir deg det samme magasinet som papirutgaven, med enkel og brukervennlig navigasjon både innenfor hver enkelt utgave, og mellom utgaver.

Du kan kjøpe enkeltutgaver, eller abonnere og få magasinet levert hver uke.

Et abonnement på 24 uker koster bare 85 kroner, noe som må være et røverkjøp.

Løssalgsprisen i Narvesen ligger til sammenligning på 45 kroner for én utgave.

I tillegg til selve magasinet får du også tilgang til innhold fra Newsweeks nettsider fra selve appen.

International Herald Tribune

Den internasjonale utgave av New York Times er foreløpig gratis, men New York Times har varslet at de kommer til å ta betalt snart.

Med denne appen på iPad-en din kan du holde deg oppdatert på de viktigste hendelsene i verden, gjennom artikler og nyhetsanalyser skrevet av noen av verdens fremste journalister.

CNN

Nyhetskanalen CNN har selvfølgelig sin egen iPad-app, og den er et «must» for alle som er sultne på nyheter.

Appen har en pen og oversiktlig design med massevis av bilde- og videomateriell, og skjer det store og viktige ting i verden har du også mulighet til å se «live» video fra hendelsene direkte i appen.

BBC News

For et mer europeisk perspektiv på nyhetene, anbefaler vi appen til BBC News. I likhet med CNN-appen gir BBC News deg alle de viktigste nyhetene fra hele verden, rikt illustrert med bilder og videomateriale.

Nyhetene er kategorisert, slik at du kan få for eksempel kun nyheter om økonomi, teknologi eller politikk.

Du har også mulighet til å lytte til BBC News' nyhetssendinger på radio, fra selve appen.

Her er lese-appene du bør ha

Med en av disse appene til iPad og Android er det enklere å holde seg oppdatert:

Flipboard

Denne leseappen ble kåret til årets iPad-app i 2010, ikke ufortjent. Flipboard samler nyheter, bilder, Facebook-oppdateringer og Twitter-meldinger og presenterer dem i en utrolig lekker, magasinlignende layout.

Flipboard.

Pulse News Reader.

Bruker du Google Reader, kan du få samlet alle nyhetsstrømmene dine i Flipboard, i en mye penere og mer lettlest layout enn i Google Reader.

Skal du laste ned bare én app til iPad, så er Flipboard antagelig et godt valg.

Flipboard finnes kun til iPad, og såvidt vi vet er det ingen planer om noen Android-versjon.

De som tror RSS-leseren er død, har ikke forsøkt Flipboard.

Pulse News Reader

Pulse News Reader er også en veldig god app for å lese nyhetsstrømmer fra nyhetsnettsteder og blogger, og presentere dem på en visuell og oversiktlig måte.

Og i motsetning til Flipboard, finnes Pulse News Reader også til Android-plattformen.

Nyhetene vises som en fargerik og interaktiv mosaikk av nyheter, og klikker du på en nyhet vises denne i sin helhet, med andre nyheter på rekke og rad under artikkelen.

Du legger enkelt til egne nyhetskilder, eller en av de forhåndsdefinerte kildene.

Les om: