Lettere å installere programmer

Lettere å installere programmer

Synes du apt-get under Linux er en praktisk løsning? Chocolatey gir lignende funksjonalitet for Windows.

Chocolatey er et kommandolinjebasert verktøy for installasjon og oppdatering av applikasjoner. Det hele minner om hvordan applikasjoner kan installeres under flere Linux-distribusjoner, da gjennom apt-get. Alt man her trenger å gjøre for å laste ned og installere en applikasjon er en kort kommando kombinert med navnet på applikasjonen.

LES OGSÅ:

Reinstallasjon på et øyeblikk

Mange programmer

I dag er det over 700 applikasjoner tilgjengelig via Chocolatey – og det vokser stadig. I tillegg til at det er støtte for NuGet Gallery – en samling av over 10 000 programpakker for utvilere som blant annet Microsoft står bak. Teknologien for løsningen er den samme som benyttes for NuGet.

Programmene som kan installeres og oppdateres via Chocolatey, er i en rekke forskjellige kategorier. Her finner man vanlige applikasjoner som mange benytter – for eksempel Evernote, VLC, WinRAR, Notepad++, Sublime Text, Google Chrome, Paint.net, Skype, Java JRE, Adobe Acrobat Reader, Virtualbox, Dropbox, KeePass Password Safe, Gimp, Spotify, SkyDrive og mye mye mer.

Å holde alle programvarepakkene oppdatert er naturligvis en stor jobb. På sikt kan nok også dette bli en stor utfordring for en slik tjeneste. En del applikasjoner har også sine egne funksjoner for oppdatering integrert og vil dermed ta seg av den biten.

LES OGSÅ:

Bruk pc-en som nødruter

Installasjon

Installasjonen av Chocolatey skjer via en Powershell-skript man kopierer fra websidene og limer inn i et kommandolinjevindu. Skriptet laster da ned Chocolatey og installerer det.

For å søke etter programmer som er tilgjengelig i samlingen kan man bruke kommandoen clist søkestreng – for eksempel clist dropbox. For å installere benyttes kommandoen cinst, for å oppdatere benyttes cup og for å avinstallere en pakke benyttes cuninst. En rekke andre operasjoner er også tilgjengelig.

Installasjon av programmer og oppdateringer kan settes opp i Batch- eller Powershell-skript for automatisering av installasjonsprosesser.

Mer informasjon og installasjon: chocolatey.org

LES OGSÅ:

Nyttig systeminfo via Widows Gadgets