Leverer intern 3 terabyte-disk

Leverer intern 3 terabyte-disk

Western Digital har startet leveringen av interne Serial ATA-harddisker på hele 3 terabyte.

Western Digital lanserte tidligere denne måneden sin første harddisk på 3 terabyte i form av den eksterne modellen My Book Essential med USB 3.0-grensesnitt. Tidligere har også Seagate lansert eksterne 3 treabyte-modeller, og så vidt vi kan forstå er disse også tilgjengelig fra enkelte nettbutikker i Norge nå.

Western Digital er imidlertid først ute med å levere en 3 terabyte-harddisk ment for internt bruk. Bakgrunnen for at det kanskje har vært en viss tilbakeholdenhet i forhold til å levere disse til intern bruk i pc-er og lagringsløsninger, er kompatiblitet i forhold til annen maskinvare og operativsystem. Det vil stilles en del krav til harddiskkontroller og operativsystem hvis det for eksempel skal være mulig å starte opp fra en harddisk på 3 terabyte.

LES OGSÅ:

Leverer intern 3 terabyte-disk

I utgangspunktet har BIOS/Master Boot Record-arkitekturen på dagens pc-er mulighet til å starte opp på harddisker som har kapasitet på opptil 2,2 terabyte. Gjennom å isteden benytte GUID Partition Table (GPT) vil man ha mulighet for volum på opptil 9,4 zettabyte. Direkte støtte for GPT vil imidlertid kreve en endring av BIOS-arkitekturen - enkelte pc-produsenter har allerede modeller med Extensible Firmware Interface (EFI) i stedet for vanlig BIOS. Kombinert med 64-bit Windows Vista eller Windows 7, eller Linux for den saks skyld, vil harddisker over 2,2 terabyte kunne benyttes direkte. Også nyere Mac-er vil støtte interne harddisker på over 2,2 terabyte, så vidt vi kan forstå.

Bruk av EFI i stedet for BIOS har man ventet på i flere år. At 3 terabyte-harddisker kommer på markedet er noe som kan gi et dytt til pc- og hovedkortprodusenter for å gå bort fra den tradisjonelle BIOS-en. For enkelte hovedkort fra Asus, Intel, Gigabyte og MSI har vi også lagt merke til at det er mulighet til å oppgradere til EFI gjennom en tradisjonell BIOS-oppgradering. En ulempe har gjerne vært at EFI-løsningen ikke er like funksjonsrik og ikke like gjennomprøvd som den vanlige BIOS-en. Produsentene kan i en del tilfeller ha EFI kun i beta-versjon.

Western Digitals løsning er å levere harddiskene sammen med en harddiskkontroller som skal gi støtte for disken på vanlige pc-er. Hvorvidt dette også vil fungere på pc-er med 32-bit Windows har vi ikke fått avklart, men har man 64-bit Windows Vista eller Windows 7 skal det ikke være noe problem.

For NAS-løsninger, som gjerne er basert på Linux, vil vi anbefale at man venter med harddisker som støtter mer enn 2 terabyte til NAS-produsentene har fått testet sine produkter med disse harddiskene. Aktører som for eksempel Qnap, Synology og Thecus har lister på sine websider over harddisker som er blitt testet ut for bruk i deres produkter.

LES OGSÅ:

3 terabyte-disker gir problemer

Ikke for best ytelse

Western Digital leverer sine nye 2,5 og 3 terabyte-modeller i Caviar Green-serien. Dette er harddisker med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Fokuset ligger her på lavt strømforbruk, lavt støy- og vibrasjonsnivå og lav pris framfor rå ytelse. Dette gjør harddiskene bedre egnet som "lagringsdisker" enn harddisker hvor man kjører operativsystem og programmer.

De nye modellene benytter plater med 750 gigabyte kapasitet - med andre ord benyttes det kun fire plater for å oppnå 3 terabyte.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate Momentus XT 7200.1 - Vellykket hybrid?

Store besparelser

Foreløpig har Western Digital eller Seagate ikke lansert "profesjonelle" versjoner av sine 3 terabyte-harddisker. Dette vil være harddisker beregnet for 24/7-drift i nettverkstjenere/lagringsløsninger. For større løsninger vil en 50 prosent økning i lagrnignskapasiteten per harddisk kunne gi store besparelser knyttet til selve maskinvaren man trenger for å dekke sine lagringsbehov, og videre strømforbruk og andre drift- og vedlikeholdskostnader. Det er imidlertid mange som allerede baserer seg på standardharddisker i lagringsløsninger, og vi vil ikke se bort fra at Western Digital Caviar Green 2,5 og 3 terabyte finner veien til slike systemer før Western Digital får på plass en RAID Edition-versjon av harddisken.

Caviar Green i 3 terabyte-versjon koster i underkant av 2 000 kroner inklusive mva. hos norske nettbutikker.

LES OGSÅ:

GUIDE: En server til hjemmet

Les om: