Leverer nye Itanium

Leverer nye Itanium

Intel har nå startet leveringen av sin nye Itanium-prosessor. Det loves dobling av ytelsen.

Det er prosessoren som går under kodenavnet Tukwila som nå blir tilgjengelig etter mange forsinkelser. Itanium er 64-bits prosessorer utviklet til å kjøre på feiltolerante servere som krever høy oppetid.

Tukwila er selskapets raskeste Itanium-prosessor så langt, og har fått flere forbedringer når det gjelder ytelse og arkitektur. Systemytelsen vil ifølge selskapet dermed bli kraftig forbedret. I forhold til sin forgjenger skal ytelsen være mer enn fordoblet, samtidig som nye mekanismer for skalerbarhet, pålitelighet og virtualisering er integrert.

Prosessoren er bygget på en firekjerners arkitektur og er en oppgradering fra Itanium 9100-serien (kodenavn Montecito) som ble introdusert i 2006.

Itanium konkurrerer mot serverprosessorer i høyendemarkedet som Suns Sparc-prosessor og IBMs Power-prosessor. Sistnevnte lanseres nå i versjon 7.

Tukwilas etterfølger vil bli Poulson som blir utviklet med en 32-nanometers produksjonsteknikk. Deretter vil er planen å lage Kittson. Intel har ikke lagt frem noe tidsperspektiv for når Poulsen vil slippes. Tukwila-prosessorene er laget med en 65 nanometers produksjonsteknikk.

Det er ellers forventet at Intel vil lansere andre serverprosessorer i første halvdel av 2010. Det er størst forventninger til Nehalem-EX - en åtte kjerners x86-prosessor myntet på høyende systemer som kjører for eksempel databaser. For servere i nedre og midtre segment vil Wesmere-prosessorer lanseres.

Les om:

Komponenter