LG dømt for kartellvirksomhet

LG dømt for kartellvirksomhet

LG og fire andre skjermprodusenter må ut med 648 millioner euro for prisfiksing. Samsung tystet og går fri.

EU-kommisjonen har ilagt seks produsenter av lcd-paneler bøter på til sammen 648,9 millioner euro som følge av kartellvirksomhet.

Produsentene er koreanske Samsung Electronics og LG Display, taiwanske AU Optronics, Chimei Innolux Corporation, Chunghwa Picture Tubes og Hannstar Display Corporation.

Ifølge EU-kommisjonen møttes representanter fra selskapene i tidsrommet oktober 2001 til februar 2006 rundt 60 ganger på hoteller i Taiwan, under det de kalte "Crystal meetings". Her ble selskapene enige om prisnivå og utvekslet informasjon om produksjonsplanlegging.

- Var klar over lovbrudd

Ifølge EU påvirket bakromsavtalene til de asiatiske produsentene salget av tv-er, pc-er og andre produkter med lcd-skjermer i EØS på en negativ måte.

Kommisjonens etterforskning viser også at selskapene var klar over at de brøt konkurranselovgivning. Blant annet viser et dokument at medlemmene ble oppmuntret til å "være nøye med sikkerhet og konfidensialitet og begrense den skriftlig kommunikasjonen".

- Utenlandske aktører må akkurat som europeiske selskaper følge spillereglene om de ønsker å drive forretning i Europa, sier EUs konkurransekommisær Joaquín Almunia i en uttalelse.

- De aktuelle selskapene var klar over at de bryter mot konkurranselovgivningen og iverksatte tiltak for å skjule den ulovlige virksomheten, sier han.

Samsung går fri

For å fastslå nivået på bøtene til de ulike selskapene har EU-kommisjonen tatt utgangspunkt i selskapenes markedsandeler på de aktuelle produktområdene. Bøtene tar ifølge EU-kommisjonen hensyn til "sakens alvorlige natur" og tidsrommet for prisfiksingen.

Flere av bøtene ble imidlertid redusert som følge av selskapenes samarbeidsvilje. Samsung får full immunitet for økonomiske sanksjoner under EU-kommisjonens lempningsordning, som sier at den første som varsler om kartellvirksomhet går fri.

- Den eneste forståelsen vi ønsker å vise er for de som tar ansvar og fordømmer kartellvirksomhet og bidrar med bevis, sier Almunia.

LG fikk strafferabatt på 50 prosent og en bot på 215 millioner euro, samt "delvis immunitet" for 2006. AU Optronics fikk strafferabatt på 20 prosent og en bot på 116,8 millioner euro. Chimei Innolux fikk 300 millioner euro i bot.

Chunghwa fikk 5 prosent rabatt og en bot på 9 millioner euro, mens Hannstar får en bot på 8,1 millioner kroner.

Les om: