Liten pc med tokjernet Atom

Liten pc med tokjernet Atom

Multicom Mini har Intels Atom-prosessor med to kjerner og et svært kompakt kabinett.

Vi har etter hvert sett flere og flere små stasjonære pc-er basert på Intels Atom-prosessor. De fleste har vært basert på Intels Atom 230-prosessor. Dette er i basis samme prosessoren som Atom N270 som man har sett i mange mini-bærbare, men har litt høyere strømforbruk. I Mini 130 har Multicom imidlertid tatt i bruk Atom 330 som har to kjerner. Hver av kjernene er i basis de samme som en Atom 230-prosessor.

Pc-en er basert på D945GCLF2-hovedkort som fra Intel leveres ferdig med prosessor. Dette har Multicom plassert i et mini-ITX-kabinett sammen med 2,5-tommers harddisk og optisk enhet. I tro Multicom-tradisjon kan man under bestilling av pc-en gjøre en flere tilpassinger etter egne behov. Man kan velge mellom 1 og 2 gigabyte minne, harddisker på fra 250 til 500 gigabyte og med 5 400 eller 7 200 o/min rotasjonshastighet samt velge operativsystem.

Vi fikk levert pc-en med Ubuntu Linux. Å få dette ferdig installert koster en hundrelapp ekstra, men man kan for så vidt velge å kjøpe maskinen uten operativsystem. Ønsker du Windows kan du velge mellom Vista Home Basic, XP Home og XP Pro.


Hovedkortet som benyttes i pc-en kommer ferdig fra Intel med Atom-prosessor.

Når det gjelder Linux, og da Ubuntu i dette tilfellet, liker vi en standardløsning på flere måter bedre enn spesialdistribusjonene en del andre produsenter har. Her er det tildels lettere å finne informasjon på nettet, installere ekstra applikasjoner og mer er tilgjengelig fra start. I hvert fall for mer avanserte brukere vil standard Ubuntu være bedre enn for eksempel Linux-løsningene fra Asus.

LES OGSÅ: TEST: Asus Eee Box - Supersmart mini-pc

Ytelsen i praksis

At man har en tokjerneprosessor er i utgangspunktet interessant, men for den type bruk som en slik maskin er beregnet for spiller det nødvendigvis ingen stor rolle. Dette blir uansett ikke en maskin man benytter til spesielt prosessorintensitive oppgaver - det blir gjerne nettleser og relativt enkle kontorapplikasjoner. Riktignok kan man få noe bedre ytelse under enkelte typer fleroppgavescenarioer, for eksempel at man spiller av video samtidig som vanlig applikasjoner skal benyttes.

Når det gjelder HD-video blir det tildels avhengig av programvaren. h.264/x264 720p HD-video med Atom-prosessorer fungerer bedre under Windows enn under Linux er vår erfaring. Dette ved bruk av CoreAVC under Windows som er svært effektiv. Dessverre ser ikke CoreAVC ut til å i seg selv utnytte to prosessorkjerner spesielt godt.

Tilkoblinger

For nettverk er det støtte for 10/100/1000 Mbps Ethernet. Ønsker man wlan selger Multicom usb-dongle for dette. Man har fire usb-porter bak på pc-en og to under et deksel i front. For mus og tastatur er det i tillegg ps/2-porter og man har serieport og parallellport. En stor svakhet etter vår mening er mangelen på digitalt skjermgrensesnitt. Man har her kun analog vga-tilkobing og ikke Hdmi eller DVI, noe Asus har på sin Eee Box. Hovedkortet i seg selv har en pci-kortplass, men kabinettet er designet slik at ikke denne kan utnyttes.


DVI eller HDMI hadde vært en fordel for tilkobling av skjerm. Legg merke til at pc-en har ekstern strømforsyning. Denne er vifteløst, men man finner et par små vifter i pc-en. Støynivået må imidlertid sies å være svært lavt.

Konklusjon

Ønsker man Multicom Mini 130 levert med Windows XP, 250 gigabyte harddisk og 1 gigabyte minne er prisen oppe i over 4 000 kroner. Den har da riktignok en tokjernet Atom-prosessor, men dette trenger ikke bety spesielt mye i praksis. Det kan gi noe bedre egenskaper for prosessorintensitive bruksområder, som blant avspill av video i høy oppløsning med en avspiller som tar nytte av to kjerner. Noe høyere enn 720P-avspilling kan man uansett ikke regne med.

Kabinettet er kompakt, men man kan vel ikke omtale det som spesielt elegant selv om man har speiloverflate i front.

For omtrent samme pris får man nye Asus Eee B204 med Windows XP. Denne har da 1 gigabyte minne, 160 gigabyte harddisk og enkeltkjernet Atom-prosessor. Denne har imidlertid Radeon HD 3450-grafikkprosessor og HDMI-utgang, hvilket betyr at man på en del type HD-video kan få maskinvareakselerasjon. Dette gjør Eee Box B204 aktuell også som en enkelt stue-pc koblet til tv-en. Eee Box uten denne grafikkprosessoren og med bare DVI-grensesnitt for skjerm koster under 3 000 kroner. Eee Box får i tillegg et stiligere kabinett, men den mangler intern optisk enhet. Hvorvidt dette betyr noe får også være individuelt.

Man skal jo faktisk også huske at Mac mini koster rett over fire tusen kroner. Riktignok da uten Windows-lisens om det er det man ønsker å kjøre, men Mac OS X følger med. Riktignok er det også bare med 80 gigabyte harddisk, men den har en mye kraftigere Core 2 Duo-prosessor.

LES OGSÅ: Hovedkort med tokjernet Atom