Liten stormaskin fra IBM

Liten stormaskin fra IBM

Den nye System z10 Business Class tilsvarer 232 x86-servere og er spesielt myntet på bedrifter som kjører Linux.

IBM følger sin tradisjon med å lansere en nedskalert og rimeligere versjon noen måneder etter flaggskipets ankomst. Denne nedskalerte versjonen er imidlertid robust og kraftig nok til å stå på egne bein i kampen mot ulike RISC- og Itanium-baserte servere såvel som de kraftigste x86- og x64-maskinene.

IBMs stormaskin har støttet Linux i fem år, og denne versjonen er optimalisert for dette operativsystemet. Ifølge selskapet er z10 BC nesten 40 prosent raskere og har nesten fire ganger så mye minne som sin forgjenger. Mens flaggskipsmodellen tilsvarer kraften til 1500 x86-servere, så skal lillebroren kunne tilsvare 232 slike servere.

Den nedskalerte versjonen frigjør dessuten mye plass i datasenteret (83 prosent) og bruker 93 prosent mindre energi sammenlignet med x86-plattformen.

Utfordringen er at markedet for stormaskiner er heller labert, og kunder som aldri har eid en stormaskin er skeptiske til å ta steget. IBM har imidlertid satset hardt for at systemet skal kunne håndtere arbeidslaster man ellers kjører på RISC- og Itanium-prosessorer.

Stormaskiner har tradisjonelt kjørt dataintensive transaksjonsapplikasjoner som eksempelvis brukes av finansinstitusjoner. Nå har de også blitt bedre til å kjøre dataintensive laster som krever et høyt antall prosessorer og minne.

Z10 BC består av 10 prosessorer og har i tillegg to prosessorer dedikert til administrasjon. I/O er også flyttet til egen prosessor. Systemet overvåker seg selv og kan for eksempel flytte noe fra en prosessor til en annen dersom det er fornuftig eller nødvendig.

Ifølge IBM kan den nye stormaskinen være mer kosteffektiv enn x86-servere ettersom åtte x86-maskiner kan konsolideres på en enkel prosesseringskjerne. Prisen for den rimeligste utgaven starter på rundt 1 million kroner.

For å gjøre plattformen mer salgbar, kan man bygge ut kapasitet etter hvert som behovet melder seg. På den måten betaler man kun for det faktiske behovet man til enhver tid har.

Det er videre mulig å koble inntil 32 slike stormaskiner sammen i ett stort system. IBM ønsker også å blåse nytt liv i virtualiseringsløsningen z/VM som selskapet har hatt i flere tiår.

– I motsetning til andre virtualiseringsløsninger så ligger z/VM rett på «jernet», forteller IBMs Frode Reien til Nettverk & Kommunikasjon.