Løsriver minnet

Løsriver minnet

IBM lanserer ny x86-serverfamilie.

IBM viser nå frem sin nye ex5-portefølje som består av flere nye servere. Det spesielle med denne serien er at minnet ikke lenger er knyttet mot prosessoren. Ifølge IBM blir systemene
seks ganger mer skalerbare, og det er ikke nødvendig å kjøpe ny server når man skal utvide minnekapasiteten.

Den nye eX5-serien baserer seg på IBMs femtegenerasjons X-Architecture-brikke. Brikken gir prosessorene rask tilgang til ekstra minnekapasitet, og reduserer forsinkelser mellom minne og prosessor. Tall fra IBM viser at eX5-porteføljen leverer 30 ganger høyere databaseytelse enn dagens servergenerasjon, 99 prosent bedre ytelse per watt, erstatter hundrevis av harddisker og kabler med solid-state-disker, og kan gi opptil 97 prosent lavere lagringskostnader.

De hevder ellers at det nå er mulig å halvere lisensutgifter til mellomvare og applikasjoner, og at man nå kan kjøre 78 prosent flere virtuelle servere til samme lisenskostnad.

Den nye serverserien benytter seg av Intels Nehalem-EX brikker, og er eksempel på hva Gartner kaller "fabric-based computing". I 30 år har x86-servere vært baserte på pc-arkitektur som låser minnet og prosessorer sammen. Dette endres altså nå med denne nye serverserien.


De nye eX5-serverne kommer som et bladsystem, et system med to sokler for rackmontering og et system med fire sokler for rackmontering. Serverne støtter opptil 32 DIMM (Dual-Inline Memory Module) brikker, samt flere terabyte med flashminne.

Gartner har forutsett at denne typen servere vil ende opp med å koste betydelig mer enn ordinære x86-maskiner, men ifølge IBM vil kundene kunne klare seg med færre systemer enn tidligere.

En film om de nye serverne kan du finne her: http://www.youtube.com/watch?v=-v9AQZJiewE

Les om:

Komponenter