Lovende TomTom for iPhone

Lovende TomTom for iPhone

TEST: De første kjøreturene med TomTom for iPhone lover godt.

Endelig har vi fått anledning til å kjøre bil med TomTom for iPhone som stifinner. De første turene vi har rukket å ta i Oslo-området og oppover langs Mjøsa, har gitt et godt førsteinntrykk av denne gps-løsningen, selv om vi også har en aldri så liten ønskeliste om forbedringer.

LES OGSÅ: Test: TomTom XL IQ Routes – Avansert, men litt treg navigasjon

Uansett er det klart at TomToms erkerival Navigon nå får særdeles tøff konkurranse. Det var TomTom som var først ut med å kunngjøre en kommende gps-løsning for iPhone da operativsystem-versjon 3.0 for iPhone ble lansert på forsommeren, men Navigon var først ut med å få sin iPhone-løsning i salg – i slutten av juni. Først nå er altså TomTom klar med sin versjon, mens Navigon allerede har rukket å få ut en oppdatert versjon.

I skrivende stund gjelder det forøvrig bare for programvaren TomTom er klar med. I motsetning til Navigon kommer TomTom også med et spesialdesignet håndfrisett for iPhone, men den delen av gps-løsningen er ikke klar i skrivende stund.

Vi testet TomTom for iPhone med mobilen montert i den samme Griffin Windowseat-håndfriløsningen som vi tidligere har testet Navigon for iPhone med. Den leveres med en kabel som på testbilen vi brukte, en Ford Focus 2008-modell, kunne koble til en kontakt i hanskerommet og som dermed lot oss kjøre både stemmeinstruksjonene fra TomTom, musikk fra iPod-delen av iPhone og innkommende telefonsamtaler over bilens stereoanlegg.

Det skulle vise seg å være en vellykket kombinasjon og et godt eksempel på hvor praktisk det er med mobiltelefon, mp3-spiller og gps-enhet i ett.

LES OGSÅ: Endelig bil-gps på iPhone

TomTom for iPhone er en mer «ferdig» programversjon enn den første som Navigon lanserte. Hvis vi sammenligner med den oppdateringen som Navigon kom med i slutten av juli og som blant annet fikk utvidet ruteplanlegging og fotoboks-varsling, er de to konkurrentenes programmer derimot forholdsvis likeverdige på funksjonalitet.

Bedre brukergrensesnitt

Det er ikke dermed sagt at de er like gode på alt. Vi synes at brukergrensesnittet til TomTom er bedre enn hos Navigon, ikke minst når det gjelder lesbarhet. iPhone-skjermen er i praksis en ganske liten gps-skjerm, og for dem som ikke har mulighet til å montere den veldig nær bilføreren, er stor og godt lesbar tekst viktig for betjeningen.

Vi snakker ikke her om å justere innstillingene mens man kjører - det er jo livsfarlig - men å betjene gps-en fra førersetet når iPhone-en er plassert i håndfrisett. I min bil skjer dette på en armlengdes avstand. Navigon opererer med forholdsvis liten hvit skrift mot grå-sort bakgrunn. TomTom har sort skrift mot hvit bakgrunn og supplerer dessuten med store symbol-ikoner, noe som bidrar til å lette betjeningen.

LES OGSÅ: TomTom for iPhone endelig i salg

På den andre siden så opplever vi stemmene hos TomTom som litt mindre behagelige å høre på enn hos Navigon – det blir liksom mest korte, militære kommandoer hos TomTom mot en mer avslappet og hyggelig samtale med en av passasjerene hos Navigon.

Vi synes TomTom scorer best når det gjelder forhåndsvarsling av avkjørsler og kommende kryss. Da vi kjørte på noen av motorveiene i Oslo-området, fikk vi forhåndsvarsel i god tid og på en slik måte at de ikke kunne misforstås med fare for at man velger for tidlig avkjørsel, hvis det er flere av dem kort etter hverandre.

Fotoboksvarslingen er også litt forskjellig hos Navigon og TomTom. Hos Navigon forteller stemmen i iPhone-en at man må kjøre forsiktig på grunn av farlig veistrekning. TomTom har derimot valgt en advarende pipelyd, kombinert med en svak lyd av politisirener hvis man kjører i forteste laget. Hvilken løsning som er best, er vel en smakssak.

Greit med alternativer

Noe vi satte pris på under testingen av TomTom for iPhone, var at når man ber gps-programmet om å beregne en alternativ rute, for eksempel den korteste i tillegg til den raskeste, så vises både antatt tid og antall kilometer for begge alternativene på skjermen. Det gjør det lettere å velge.

LES OGSÅ: MobileNavigator for iPhone oppdatert

Etter den nevnte oppdateringen av Navigon har begge nå gode muligheter til detaljert ruteplanlegging der brukeren selv kan legge inn steder man vil kjøre innom. Jeg har en håndfull alternative ruter til hytta, og da er det greit å kunne ha styring på hvilken som velges. Strengt tatt trenger jeg naturligvis ikke gps for å finne frem, men det er greit med kontinuerlig oppdatert beregning på når man kommer frem etter at man har tatt middags- og sovepauser underveis.

Ellers må vi – som antydet – fastslå at TomTom-programmet fungerer greit sammen med musikkavspillingen i iPhone. Hvis man starter iPod-programmet først og setter i gang musikkavspilling, kan man gå direkte til oppstart av TomTom, og når navigeringen begynner, slås musikken midlertidig av mens TomTom-stemmen gir sine instruksjoner, for så å slippe musikken til igjen. Hos Navigon blir musikk bare dempet noe. Hvilken løsning som er best, er vel en smakssak, men vi opplevde TomToms valg som mest ryddig.

Hvis noen ringer til telefonen mens man har navigeringen gående (og kanskje med musikken på), går iPhone automatisk over i mobiltelefonstatus. Når man legger på, starter musikken opp igjen umiddelbart, mens navigasjonsprogrammet starter opp igjen fra «scratch», slik at det blir litt ventetid før navigasjonen fungerer igjen.

Men mens vi flere ganger har opplevd at Navigon i denne situasjonen krever at man må inn og angi reisemålet på nytt, har TomTom-programmet vårt så langt gått automatisk inn i den samme navigasjonen igjen etter et slik avbrudd.

GÅ TIL NESTE SIDE FOR Å LESE OM INTELLIGENT RUTEPLANLEGG, PRISER OG KONKLUSJON.