Lovende ultraportabel

Lovende ultraportabel

Lenovo X300 virker svært lovende med sine gode spesifikasjoner, men koster så det svir.

Med en startvekt på cirka 1,3 kilo og 13,3-tommers skjerm kan man si at Lenovos nye X300 går i konkurranse med Apples mye omtalte Macbook Air. Her stopper imidlertid også mange av likhetene, for funksjonalitetsmessig blir maskinen i en helt annen klasse.

Lenovo er den eneste pc-produsenten som kan levere en 13,3-tommers skjerm med 1440x900-punkters oppløsning, hvilket gir over 25 prosent større arbeidsareal på skjermen enn 1280x800 som er det vanlige for denne skjermstørrelsen.

Skjermen har LED-basert bakgrunnsbelysning og integrert webkamera på toppen. Videre har maskinen integrert optisk enhet i form av dvd-brenner. Denne kan imidlertid vike plass for utvidet batterikapasitet.

Prosessoren som benyttes er Intels Core 2 Duo SL7100LV. Denne har en klokkefrekvens på 1,2 GHz og 4 megabyte hurtigbuffer. For vanlig kontorapplikasjonsbruk gir denne akseptabel ytelse, men hvis man igjen skal trekke paralleller til Macbook Air blir dette et område der X300 blir liggende noe bak. Maskinen kan leveres med opptil fire gigabyte minne.

LES OGSÅ: Macbook Air: Lett, lekker og svindyr

Ifølge Lenovo skal maskinen i likhet med andre Thinkpad-modeller være bygget for å tåle mer enn de fleste andre vanlige bærbare. Komponentene er bygget inn i en ramme og det benyttes en blanding av plast og karbonfiber som ytre skall. Dette materialet skal ifølge Lenovo være tre ganger kraftigere enn magnesium. I kantene er det også benyttet glassfiber.

Opptil 10 timers batteritid

Vekten på 1,3 kilo er med det minste batteriet og uten optisk enhet. Batteritiden er da oppgitt til fire timer. Ser vi erfaringene med tidligere Lenovo-maskiner har selskapet normalt ikke overdrevet når batteritiden har vært omtalt. Velger man imidlertid høykapasitetsbatteri øker vekten til 1,5 kilo og batterilevetiden til 6,5 timer.

Videre er det muligheter for å erstatte optisk stasjon med batteri. I kombinasjon med det største batteriet økes da vekten til over 1,7 kilo, men batteritiden økes til hele ti timer.

Batteriene vil også være utskiftbare, men kan ikke lades uten at de står i maskinen. Det vil bli levert konfigurasjoner der batteri i brønnen for optisk enhet er standard. En del brukere av ultraportable vil normalt sett ikke ha brukt for optisk enhet, og man slipper da å kjøpe dette.

Lenovo vil også levere en egen lett ekstern optisk enhet som tilleggsutstyr, men vanlige eksterne usb-enheter kan også benyttes.

Trenger man ikke dvd-brenneren kan den erstattes med et ekstra batteri.

Kun SSD

X300 vil ikke bli levert med tradisjonell harddisk, kun SSD. SSD har sine fordeler når det gjelder vekt, strømforbruk, varmeutvikling og feiltoleranse. På en del områder er også ytelsen overlegen tradisjonelle harddisker, og spesielt 1,8-tommers 4 200 o/min-harddisker som ofte er å finne i ultraportable pc-er. Ytelsesforbedringen kommer gjennom svært god aksesstid.

Ulempen med SSD er foreløpig prisen. Ser man for eksempel på Apple Macbook Air koster en oppgradering fra 80 gigabyte vanlig harddisk til 64 gigabyte SSD hele 7 500 kroner inklusive mva.

Vi har imidlertid sterk tro på at prisene for SSD vil synke kraftig i tiden framover etter hvert som flere produsenter tar det i bruk og produksjonskapasiteten økes. Skal vi gjette, vil det overraske oss om man ikke ser en halvering av prisen for SSD i løpet av året.

Hadde Lenovo valgt å levere maskinen i en versjon med vanlig harddisk kunne man ha sett en modell som var betydelig rimeligere. Vi vil imidlertid ikke se bort i fra at Lenovo har et termisk design i maskinen som kun tar høyde for bruk av SSD.

Lenovo X300 har både styreflate og styrepinne, i likhet med andre modeller i Thinkpad-serien. Maskinen kan kun leveres med SSD, noe som i hvert fall foreløpig har høy betydning for prisen.

LES OGSÅ: 256 GB SSD fra Samsung

Tilkoblinger og nettverk

Tre usb-porter, Gigabit Ethernet og vga-skjermkontakt gir akseptable tilkoblingsmuligheter. Det er videre integrert støtte for Bluetooth og 802.11a/g/n wlan. Maskinen er også klargjort for 3G-kommunikasjon. Nå ved lansering er ikke kort tilgjengelig, men Lenovo vil i løpet av våren levere 3G-kort med HSDPA-støtte.

Begrenset dokking

Dokkingstasjoner kan være spesielt viktig for ultraportable pc-er som også skal benyttes som vanlig skrivebordsmaskin. Mange ønsker via dokking å ha en rask tilkobling til strøm, nettverk, skjerm, mus og tastatur. Dette blant annet for å også forbedre generell jobbergonomi.

Lenovo leverer dokkingstasjon til X300, men dette en usb-basert løsning. Usb har begrenset båndbredde, hvilket spesielt gir utslag på hvilke muligheter man har for skjermoppløsning.

Dokkingstasjonen har analog skjermtilkobling og byr på opptil 1280x1024-punkters oppløsning. Dette en lavere oppløsning enn hva maskinens egen skjerm har. Riktignok, man kan få større oppløsning hvis ekstern skjerm kobles til maskinens egen skjermkontakt. Siden løsningen også er usb-basert blir man avhengig av å koble strøm direkte på pc-en.

Pris og tilgjengelighet

Lenovo X300 vil være tilgjengelig på det norske markedet i noe begrenset antall fra starten av mars. Prisen starter på 24 000 inklusive mva. Sett opp i mot blant annet maskinens skjerm og bruk av SSD er dette et prisområde vi hadde forventet.

Mer informasjon: www.lenovo.no

LES OGSÅ: Lenovo Thinkpad T61p: Solid arbeidshest