Lureprogram prøver seg på nytt

Lureprogram prøver seg på nytt

Et dyrt, men unyttig mobiltelefonprogram som ble kastet ut fra App Store, er dukket opp hos Android Market.

999 dollar (nesten 6 700 kroner) kostet det å laste ned iPhone-programmet «I am rich» da det lå ute på Apples butikk for iPhone-programmer, App Store, i fjor høst.

Det eneste programmet gjorde, var å vise en illustrasjon av en diamant eller smaragd på iPhone-skjermen. Poenget var angivelig å demonstrere hvor rik eieren var.

Før programmet ble stengt ute fra App Store, muligens av Apple selv, var det flere - etter sigende åtte personer - som lot seg lure til å kjøpe programmet.

Nå hos Android

Nå er en variant av mobiltelefonprogrammet dukket opp på programbutikken for mobiltelefoner basert på Googles Android-mobiltelefonstandard.

Navnet er riktignok endret til «I am richer», samtidig som prisen er redusert til «bare» 200 dollar (i underkant av 1 400 kroner). Men Android-programmet er like unyttig som iPhone-versjonen av programmet var.

For noen dager siden åpne Google for betalte applikasjoner i sin online-programvarebutikk Android Market. Tidligere var det bare gratisprogrammer som kunne legges ut for nedlasting der. En av de første betalprogrammene som dukket opp, var «I am richer», til en prislapp på 200 dollar.

Godkjenning eller ikke?

Saken viser hvordan en av de største forskjellene mellom Apples App Store og Googles Android-butikk fungerer.

Apple kjører en linje der de selv godkjenner alle programmer som programutviklere får lov å legge ut på App Store, enten for gratis nedlasting eller mot betaling.

Google legger derimot opp til at alle som vil, får legge ut programmer usensurert på selskapets online-butikk for Android-programmer.

«I am richer» det dyreste

IDG News Service siterer en uavhengig utvikler som driver en kontinuerlig overvåkning av programvaretilbudet fra Android Market. De fleste programmene koster 1-2 dollar, noen ligger i prissjiktet 10-25 dollar - og «I am richer» troner på toppen med sine 200 dollar.

Saken om «I am rich»-programmet vakte stor oppmerksomhet da den sirkulerte gjennom utallige internett-publikasjoner i fjor høst, inkludert vår hjemlige computerworld.no og hos betaversjonen av macworld.no

Nå er saken på vei opp på nytt, etter at programmet altså har dukket opp igjen i Android-drakt.

1-click-risikoen

En av dem som kjøpte den opprinnelige 999-dollars-versjonen for iPhone, forklarer at kjøpet skjedde ved et uhell. Sammen med noen venner hadde vedkommende surfet rundt i Apples App Store. De hadde kommet over «I am rich», trodde det hele var en spøk og klikket på kjøpsknappen bare for moro skyld. Men den uheldige kjøperens kone hadde aktivert «1-click»-løsningen som Apple tilbyr sine registrerte online-kunder, og dermed var kjøpet et faktum. Kredittkortselskapet Visa bekreftet at kontoen var belastet med 999 dollar. Historien forteller ingenting om kunden greide å få annullert kjøpet.

Det er heller ikke bekreftet om det var Apple som fjernet programmet fra App Store eller om det var utvikleren selv, angivelig en person ved navn Armin Heinrich, som tok vekk programmet fra App Store. Noen mener at trusselen om erstatningssøkmål kan ha gitt utvikleren kalde føtter.