Mac 25 år: Apples 6 verste

Mac 25 år: Apples 6 verste

Tross Mac-ens eventyrlige suksess har Apple også hatt en del flopper. Her er de seks verste.

Lørdag 24. januar er det 25 år siden den første Macintosh-en ble lansert. Selv om Apple også før Mac-ens tid var et suksess-firma med sin lille personlige datamaskin Apple II, var det Macintosh som gjorde selskapet til det «amerikanske ikon» som Apple gjerne betraktes som i dag. Selv amerikanere som ikke bruker Mac, er stolte over denne suksess-bedriften som har demonstrert vellykket amerikansk entreprenørskap for hele verden.

LES OGSÅ: Rekordtall fra Apple

En datamaskinprodusent som har eksistert over 30 år og som fortsatt er blant verdens mest profitable bedrifter, har naturligvis gjort mye riktig i tidens løp.

Men historien viser at også hos et suksessfirma som Apple er det rom for tabber og feilvurderinger, inkludert mislykte produkter som it-guruen Steve Jobs enten har stått bak eller har gitt sin velsignelse.

Her er de seks største Apple-floppene slik Adam C. Engst ser det. Engst har i en årrekke skrevet om Apple-produkter på sitt eget websted TidBits og skriver dessuten jevnlig på vårt søster-websted Macworld.com.

1. Macintosh IIvi og IIvx

Apple Macintosh IIvi.

På første plass finner vi Macintosh IIvi og IIvx. Maskinene ble introdusert i 1992 som etterfølgere til den populære Macintosh IIci (som undertegnede faktisk brukte som hoved-maskin i produksjonen av en ukeavis, med 105 MB harddisk og 4 MB RAM). Hovedproblemet med IIvi og IIvx var altfor svake motorer. IIvi hadde en treg 16 MHz 68030 PowerPC-prosessor, mens IIvx hadde den samme prosessoren speedet opp til 32 MHz, alt på en 16 MHz buss. Maskinene var langsommere enn sin tre år gamle forgjenger. Macintosh IIvi fikk da heller ikke leve lenger enn fire måneder før den ble faset ut, mens storebror IIvx ble produsert i ett år før den ble erstattet av den betydelig raskere 68040-baserte Macintosh Centris 650.

LES OGSÅ: Slik er den nye 17-tommeren

2. Macintosh TV

Macintosh TV.

Dagens Apple TV-mediesenterboks var på ingen måte Apples debut på tv-produkter. Den hel-sorte Macintosh TV kom i 1993 og var en integrert enhet med maskin og 14-tommers crt-skjerm bygd sammen. Maskinen var basert på Macintosh LC 520, og fungerte slett ikke så verst som datamaskin. Men tross navnet var den ikke i stand til å vise tv-sendinger fra den innebygde kabel-tv-tuneren i et vindu på skjermen. Apple produserte 10 000 enheter før produksjonen ble lagt ned.

3. Pippin

Pippin.

De mest kjente produktnavnene på spillkonsollmarkedet i dag er vel Sony Playstation, Nintendo Wii og Microsoft Xbox. Hadde det gått som Apple ønsket, ville det også være en maskin ved navn Pippin der. Dette var en spillkonsoll som Apple introduserte på det amerikanske markedet i 1996. Boksen hadde Macintosh-innmat og var designet av Apple, men ble markedsført gjennom et firma som het Bandai. Pippin skulle altså brukes til å kjøre cd-rom-baserte spill, men den var altfor svak og altfor dyr. Dessuten fantes det svært få spill til den sammenlignet med tilbudet for dem som valgte Playstation eller Nintendo. 42'000 enheter ble solgt før produksjonen stanset.

LES OGSÅ: Mod-kabinett til Xbox

4. Power Macintosh 4400

Power Macintosh 4400.

I 1997 prøvde Apple seg med en lavpris-Macintosh: Power Macintosh 4400. Maskinen var bygd inn i en metallkasse med skarpe kanter. Innvendig var det flere standardkomponenter enn i noen tidligere Apple-maskin, og den fikk raskt ord på seg for å være en forferdelig maskin. Den krasjet hele tiden, hadde en usedvanlig støyende vifte og en elendig innebygd høyttaler. Diskettstasjonen var plassert på venstre side, noe som ifølge Engst passer for rundt 10 prosent av befolkningen¿

5. Jubileums-Mac-en

Twentieth Anniversary Mac.

Samme år, i 1997, lanserte Apple sin Twentieth Anniversary Mac, forkortet TAM. Det var en stasjonær pc bygd som en bærbar maskin, stående oppreist på skrivebordet. Selv om den kan ses på som en forløper til den senere utrolig populære iMac i dagens design, ble den en flopp. For det første var den et ekstremt eksempel på hvordan det går når form og design prioriteres himmelhøyt over både funksjon og sunn fornuft. For det andre sørget Apple for å prise den ut av markedet. Veiledende pris i USA for denne ganske ytelsessvake maskinen var utrolig 7 499 dollar (over 50 000 kroner med dagens dollarkurs og naturligvis uten moms). Innen et år sank prisen til under 2000 dollar, uten at det hjalp noe særlig på salget.

6. Apple USB Mouse

Apple USB Mouse.

Det er vel få andre Apple-produkter som har fått så mye kjeft som den beryktede ishockeypuck-musen Apple USB Mouse. Den ble lansert sammen med den opprinnelige iMac-en i 1998 og var på markedet i to år. Musen var for liten til at folk flest greide å holde den skikkelig, og den runde formen gjorde det vanskelig å vite hvilken vei musepekeren på skjermen dro av gårde når man flyttet på musen. De eneste som var begeistret for musen – utenom Steve Jobs, naturligvis – var tredjeparts-musprodusenter og produsenter av adaptere som gjorde det mulig å bruke eldre ADB-baserte mus på de nye maskinene med usb-kontakt.

Les om:

Komponenter