Mac 25 år: Eventyret begynte på gutterommet

Mac 25 år: Eventyret begynte på gutterommet

Nye jubileums-intervjuer.

Både Apple-grunnlegger Steve Wozniak og Macintosh-utvikler Andy Hertzfeld - begge sentrale personer i den tidlige fasen hos Apple Computer - har latt seg intervjue av britiske The Guardian i anledning Macintosh-ens 25-årsjubileum.

Datamaskiner på gutterommet

Steve Wozniak og Steve Jobs - de to Steve'ene - var skolekamerater. Wozniak, kalt Woz blant venner, arvet sin fars talent for ingeniørkunsten og designet datamaskiner på gutterommet. På papiret - delene var for dyre.

Den gang var datamaskiner heller for regnesentraler å regne, og mange ble kalt mainframes - eller stormaskiner på norsk. De var store som hus, og kostet omtrent det samme. Med andre ord utenfor unge Wozniaks rekkevidde. Inntil videre.

Siden gikk han og Jobs hen og ga startskuddet for den personlige datamaskin-revolusjonen med Apple I-modellen. Siden fulgte Apple II - selskapets store suksess og pengeku i lang tid.

Opphavet til alle grafiske OS-er

Men det var Macintosh som på mange måter definerte hva en personlige datamaskin er i dag. Med sitt grafiske brukergrensesnitt ser vi opphavet til alle grafiske operativsystemer i dag.

Nå skal det riktignok sies at både det grafiske brukergrensesnittet og musen som ble brukt til å styre det, var oppfinnelser som ble gjort av Xerox i deres forsknings- og utviklingslaboratier kalt PARC (Palo Alto Reserch Center), der Apple-teamet fikk en omvisning. Men det var Jobs' geni som så potensialet - og resten er altså historie, som man sier.

I de to videoene som vi har linket til nedenfor, kan du høre to sentrale skikkelser i den tidlige tiden hos Apple Computer fortelle om gamle dager. Alltid fascinerende.

Se videointervjuet med Steve Wozniak hos The Guardian her .

Se videointervjuet med Andy Hertzfeld hos The Guardian her .

Les om:

Komponenter