- Mac dobbelt så dyr

- Mac dobbelt så dyr

Manglende konkurranse fører til at Apple-maskiner koster dobbelt så mye som en pc, selv om de har mindre å by på, mener analytiker.

Apple har i det siste hatt stor suksess med salg av datamaskiner, i kjølvannet av selskapet Ipod- og Iphone-suksess. Men ikke alle er like overbevist om at denne suksessen skal fortsette. Bloggen Apple Watch setter på nytt søkelyset på forskjellen mellom mac og pc, og påpeker ting som de fleste Apple-fanatikere ikke ønsker å høre.

Kjøper man en Mac, er det katta i sekken, skal vi tro det amerikanske analysebyrået NPD. Selskapets analysesjef Stephen Baker har tatt for seg prisnivået på pc-er og datamaskiner fra Apple, og konkluderer at mac-ene er dyrere og har mindre ytelse.

Bakers konklusjoner er publisert på blogg Apple Watch. Ifølge Baker ligger gjennomsnittsprisen på en Macbook på 1515 dollar (rundt 7500 kroner), mens gjennomsnittsprisen på bærbare pc-er i USA ligger på 700 dollar (3700 kroner).

Når det gjelder stasjonære datamaskiner er forskjellen enda større. En mac koster rundt tusen dollar (5000 kroner) mer enn en pc. Mac-ene har blitt dyrere de siste to årene, mens prisen på pc-er har hatt en stødig kurs nedover, skriver Apple Watch.

LES OGSÅ: Vi lar oss friste av Mac

Manglende konkurranse

Joe Wilcox påpeker på Apple Watch at man må se prisforskjellene i perspektiv. Apple selger sine datamaskiner som høy ytelsesmaskiner og har ingenting på salgslisten under 1000 dollar (bort sett fra mini-mac-en). Dette kan selskapet gjøre fordi de ikke har reell konkurranse, mener Baker.

De eneste som kan anses som virkelige konkurrenter er klone-selskap som Psystar, men de har lite å by på. Selv om pc-er og Apple-maskiner betraktes som konkurrenter er det ifølge NPD to total forskjellige plattformer, som i praksis beveger seg i sitt eget segment.

Apple kan se tilbake på en god oppgang i salgstallene. Selskapet har økt markedsandelen sin de siste to årene. Fra 2007 til 2008 økte selskapet fra 6,6 prosent til 8,5 prosent, ifølge tall fra analyseselskapet Gartner.

Ingen påvirkning

Men Wilcox mener at oppgangen til Apple har lite å si. I forhold til pc-ene er andelen til Apple fremdeles forsvinnende liten, og prisene på mac-ene vil holde Apple der. Mange forbrukere har et begrenset budsjett, og går man inn på spesifikasjonene vil det største flertallet få mer ut av pengene sine når de velger en pc.

For gjelder det ønsker om høy ytelse på maskinvare, har pc-er ofte mye mer å by for samme pengene. Så lenge Apple ikke senker prisene, vil de store massene være ut av bildet.

Dell mot Apple

For å følge opp utspillet til Baker har Wilcox sammenlignet en Imac med en Dell Inspiron 518. Apple-maskinen går i USA for 1199 dollar, og har en 2.4GHz Intel Core Duo prosessor, 20 tommer widescreen, 1GB DDR minne, 128MB ATI Radeon HD 2400 XT videokort, og 250 GB lagring, 8x double-layer DVD brander, Bluetooth 2.1, 802.11 g Wi-Fi, Webcam og Mac OS X 10.5.

Dell pc-en koster 739 dollar, og leveres med 2.4GHz Intel Core 2 Quad prosessor, 19 tommer bredskjerm, 3GB DDR minne, Intel GMA X3100 videokort, og en 500 GB harddisk, 8x DVD frenner og Vista Home Premium Service Pack 1.

Må senke prisene

Det betyr at mac-en har bedre grafisk minne, men taper på de fleste andre områder, til tross for en pris som er mye høyere.

Apple Watch-analytikeren tror at den eneste mulighet for Apple å virkelig komme seg inn på markedet som en viktig aktør er å senke prisene. I tillegg må mac-ene leveres med spesifikasjoner som tilsvarer standardene i pc-segmentet.

Les hele innlegget på Apple Watch .

Les om:

Komponenter