Mac-klon med pekeskjerm

Mac-klon med pekeskjerm

VIDEO: Modbook Pro er Axiotrons nyeste tavle-pc, basert på nye MacBook Pro.

Firmaet Axiotron er på banen med en ny tavle-pc med Mac OS X-operativsystemet. Modbook Pro er en ombygd MacBook Pro uten tastatur, men med berøringsfølsom skjerm. Noen billig fornøyelse er det imidlertid ikke - les videre.

En bærbar tavle-pc er for enkelte nærmest den hellige gral. Selv om Windows-baserte tavle-pc-er ikke har noe stort nedslagsfelt utenfor sykehusene, mener noen hardnakket at de er fremtiden. Hva mener Apple?

Berøringsfølsom skjerm

En tavle-pc, eller tablet pc på engelsk, er en bærbar datamaskin som fortrinnsvis er lett å bære med seg rundt, men som utmerker seg ved ikke å ha tastatur. Derimot har den en berøringsfølsom skjerm.

Stort sett benyttes en spesiell penn til å skrive på disse maskinene. Håndskriftsgjenkjenning er en forutsetning, for selv om det finnes virtuelle tastaturer som programvare, blir det en altfor kummerlige anvendelse. Dette er stort sett innebygget i operativsystemet.

Fujitsu Siemens har vært en av de store talsmennene for denne typen maskiner, men noen stor utbredelse har de ikke fått ennå. Det er i første rekke på sykehusene de har slått gjennom. Dessuten er maskinene ofte på den kostbare siden av hardware-spekteret.

Hva med Apple?

Men hva så med Apple? Apple var som kjent en pioner for denne typen teknologi med sin Newton PDA på 1990-tallet, men den allmene oppfattelsen er vel at Apple dessverre var forut for sin tid med dette produktet. I hvert fall idemessig - for den fungerte ikke spesielt presist heller. Det finnes en klassisk Doonesbury-stripe om Newton, se her .

Men idag er Apple i besittelse av både ny maskinvare og programvare som kommer tett opp til ideen om en tavle-pc. Det er selvfølgelig iPod Touch og iPhone vi tenker på, i kombinasjon med MultiTouch-teknologien.

Men Apple har valgt å stritte imot likevel. Steve Jobs selv sa for ikke lenge siden at en netbook, det vil si en liten, lett og rimelig bærbar maskin, ikke er et satsningsområde for Apple - for tiden. Men han antydet likevel at de sonderte terrenget. Vi vet imidlertid at det kan ta år og dag før det skjer noe her.

Modifisert MacBook Pro

Men vi trenger faktisk ikke vente på Apple for et slikt produkt, for det finnes et firma som allerede leverer noe tilsvarende - på en måte. Selskapet Axiotron tar utgangspunktet i Apple-maskinvare og modifiserer det til å bli en tavle-pc. Tastaturet vrakes, mens skjermen monteres mot skroget. Axiotron 13" Modbook har vært på markedet en stund, og appellerer kanskje først og fremst til kunstnere og grafikk-interesserte.

Nå lanserer selskapet en oppdatert versjon, basert på Apples nye 15" MacBook Pro. Modellen kalles Modbook Pro, og kommer snart på markedet.

Forhåndsbestillinger tas imot, og systemet kan kjøpes i sin helhet rett fra Axiotron til den nette sum av 5 000 dollar (over 35 000 kroner) for 2,4GHz-basen, eller de kan modifisere din eksisterende MacBook Pro for 3 000 dollar (vel 21 000 kroner). En relativt kostbar prosedyre, med andre ord.

Men så får man altså en del ekstra for pengene, for Axiotron leverer også med en del programvare som skal til for å drive berørings-teknologien. Og faktisk er det endelige produktet tynnere enn utgangspunktet. Dette skyldes at Axiotron faktisk kommer med et eget skrog som erstatter unibody alu-chassiet til Apple, noe som egentlig er litt synd.

Firmaet Axiotron har hovedkvarter i California, og Apple-gründer Steve Wozniak sitter i firmaets rådgivningsgruppe.

Se video

Dersom du er nysgjerrig på Modbook Pro, kan du lese mer om maskinen på nettsiden til Axiotron her eller se Macworld.com-videoen under.

Les om: