Mac mini – for stua eller kontoret?

Mac mini – for stua eller kontoret?

TEST: Apple har overraskende fornyet Mac mini. Vi har prøvd den som stue-pc.

Mac mini er en merkverdig datamaskin. Den er ikke stort større enn en bunke på 5-6 cd- eller dvd-plater i plastetui lagt oppå hverandre, og den leveres uten skjerm, tastatur og mus.

LES OGSÅ: Test: Apples luksus-bærbare

Er det en superkompakt kontor-pc? En lett og rimelig hjemme-pc? Eller er den rett og slett tiltenkt en rolle som lokkemiddel for å lure brukere av Windows-pc-er over i Mac-verdenen?

Langt mellom fornyelsene

Når vi skriver at Apple «overraskende» har fornyet Mac mini, skyldes det at det er gått over halvannet år siden forrige oppgradering av denne modellserien, som også tidligere har vært preget av lang tid mellom fornyelsene. Kombinert med et inntrykk av at maskinen ikke er noen storselger i Apples sortiment (noe vi egentlig vet lite om fordi Apple nekter å publisere detaljerte salgstall), har dette mer enn én gang skapt rykter om at Mac mini er i ferd med å bli faset ut.

Men nå er altså en ny versjon av Mac mini lansert med til dels betydelig forbedring av ytelsen, og da må vi vel tro at dette er et konsept som Apple har tro på og vil føre videre.

Flere konfigurasjoner

«Nye” Mac mini kommer i to versjoner, begge med Intel Core 2 Duo-prosessor på to gigahertz klokkefrekvens. De to forskjellene er at den rimeligste kommer med én gigabyte internminne, mens den andre har to gigabyte, samt at kapasiteten på disken er på 120 gigabyte på den rimelige modellen og 320 gigabyte på den dyrere modellen.

Grunnprisene er da henholdsvis 5 390 kroner og 7 190 kroner inklusive mva.

Egentlig er modellutvalget større, for du kan spesialbestille begge variantene med 2,26 gigahertz prosessor. Den rimeligste kan dessuten bestilles med disk på enten 250 eller 320 gigabyte. Leker du lenge nok med konfigurasjonene hos Apples nettbutikk Apple Store, kan du fort få den billigste til å bli den dyreste.

Uansett gjør du lurt i å konfigurere opp til den ytelsen og kapasiteten du tror du blir fornøyd med, for det er lite du kan endre etterpå. Mac-er er ikke myntet på selvbyggere, og det gjelder i enda større grad for Mac mini enn for noen annen Mac-modell. I prinsippet kan du ikke engang utvide internminnet på egenhånd. Du har valget mellom å levere maskinen inn til autorisert Apple-serviceverksted eller følge mer og mindre tvilsomme oppskrifter på internett om hvordan du får åpnet maskinen ved hjelp av tynne plastkniver og andre remedier. Og da ryker garantien.

Modellen vi fikk inn til test fra Apple, var «toppmodellen» med to gigahertz prosessor, 320 gigabyte disk og to gigabyte internminne, som riktignok kan utvides – eller helst forhåndsbestilles – til fire gigabyte.

Forbedringene

Prosessoren i Mac mini tilhører Intels nye «Penryn»-generasjon som har raskere systembuss enn tidligere, opp fra 667 megahertz til 1066 megahertz. Forrige generasjon ble levert med Intels «Merom»-prosessorgenerasjon på enten 1,83 GHz eller 2,0 GHz. Andrenivå-minnebufferet er nå på tre megabyte på begge modeller – før var det på to megabyte på den billigste og fire megabyte på den dyreste.

Internminnet er 1066 megahertz DDR SDRAM, også kjent som PC8500-minne, og Mac mini kan nå håndtere opptil fire gigabyte minne, mot før tre.

Det er altså snakk om en ganske moderat økning av prosessorytelse. På den dyreste hovedmodellen er det ingen økning i klokkefrekvensen i det hele tatt. Testene viser likevel en merk forbedring av ytelsen også på oppgaver som ikke er så avhengig av forbedret grafikkytelse. Dette kan man takke den nye prosessorarkitekturen for – det er først og fremst raskere databuss og raskere minnehåndtering som slår til.

Likevel er forbedringene vesentlig kraftigere når det gjelder grafikkhåndteringen. Forrige generasjon hadde integrert Intel-grafikk (GMA 950) med 64 megabyte DDR2-minne delt med maskinens internminne. Den nye Mac mini har Nvidia GeForce 9400M-grafikk, som hører hjemme i en helt annen verden.

Riktignok snakkes det også her om delt minne. Men 1 GB-maskinen lar grafikken få benytte opptil 128 megabyte, og 2 GB-maskinen gir hele 256 MB til grafikken. Dette er en betydelig forbedring fra 64 MB-minnetaket i forrige modell. I tillegg prosesseres grafikkdataene betydelig raskere i den nye grafikkbrikken.

Dette er forøvrig samme grafikkløsning som i den nyeste MacBook, aluminiumsmodellen med 13,3-tommers skjerm, som også har vist seg å ha forbedret ytelse i mange tester.

Nye Mac mini har forøvrig fått to skjermporter, en mini-DVI-port som før pluss en Mini DisplayPort som på de nyeste bærbare Mac-ene. Riktignok kreves det foreløpig adaptere for de fleste skjermer. Adapter fra mini-DVI til vanlig DVI-kontakt medfølger og er vel den som blir brukt av de fleste som kjøper en Mac mini – for å koble den til en lcd-skjerm man allerede har.

Adapter fra Mini DisplayPort til enten VGA- eller DVI-skjermkontakt koster 249 kroner.

Man kan forøvrig bruke begge skjermutgangene samtidig, enten til å kjøre med to skjermer ved siden av hverandre eller til å benytte Apples 30-tommers skjerm. Dette gjør Mac mini til den første av Mac-modellene for forbrukermarkedet som kan bruke denne gigantskjermen. Vi har riktignok ikke prøvd det selv.

Les mer om kritikken mot Apples skjermkontakt-løsninger på neste side.

Komponenter