Mac-oppdatering kan slette disken

Mac-oppdatering kan slette disken

En av Apples siste oppdateringer av forrige versjon av Mac OS X kan føre til at disken slettes.

Samtidig med at Apple oppgraderer sitt operativsystem fra Mac OS X versjon 10.4 (Tiger) til versjon 10.5 (Leopard), legger selskapet også ut mindre oppdateringer av versjon 10.4 for dem som ikke ønsker å ta steget over til 10.5 ennå. Nå viser det seg at Mac-brukere som har installert betaversjonen av Boot Camp, Apples løsning for å kjøre Windows på Mac, risikerer å miste alt på harddisken hvis de oppdaterer til Mac OS X versjon 10.4.11.

Det er vår søsterpublikasjon MacWorld Sverige som melder dette. Feilen er også omtalt på Apples egne forumsider, og Apple har erkjent at feilen eksisterer.

Rammer Boot Camp-brukere

Feilen kan slå til når man oppgraderer til versjon 10.4.11 - forutsatt at man har installert betaversjonen av Boot Camp for å kjøre Windows på Mac. Feilmeldingen som kommer opp, har følgende tekst: «Software Update has encountered an unexpected issue, you must restart.» Når maskinen startes opp igjen, ender det med blå skjerm, og alt henger. Ifølge Apples kundestøtte er den eneste løsningen å reformatere disken og deretter installere Mac OS X versjon Tiger på nytt.

LES OGSÅ: Slik er Leopard

Man får i utgangspunktet ingen mulighet til å berge dataene på disken. Heldigvis er det en forholdsvis grei sak å gjøre det hvis man har tilgang til en annen Mac. Da kan man koble sammen Mac-ene med firewire-kabel og starte opp den defekte Mac-en mens man holder nede t-tasten. Dermed fungerer Mac-en som en ekstern disk tikoblet den andre Mac-en. Man trenger gjerne mye ledig diskkapasitet på den andre Mac-en eller på en ekstern disk for å få gjort denne bergingsoperasjonen.

Deretter må man reinstallere Mac OS X Tiger på den aktuelle Mac-en, samt alle programmer, og deretter tilbakeføre bergede data.

Boot Camp - nå bare for Leopard

Man får imidlertid ikke reinstallert Boot Camp, for betaversjonen er nå fjernet fra Apples nedlastingssider. Den endelige versjonen er innebygd i Mac OS X 10.5 Leopard, så man må kjøpe Leopard for å få installert Boot Camp på nytt. Vi antar imidlertid at man kan installerede beta-versjonen av Boot Camp så sant man lagret installasjonsfilene den gang man lastet ned Boot Camp. Mange tar imidlertid ikke vare på slike installasjonsfiler.

LES OGSÅ: Duell i bilder: Vista mot Leopard

For ordens skyld: Disse Mac OS X Tiger-problemene rammer på langt nær alle som oppgraderer til versjon 10.4.11. Det ser ut til at det først og fremst er noen av de eldste Intel-baserte Mac-ene som berøres.

Les om: