Mac over 10 prosent i USA

Mac over 10 prosent i USA

Bryter magisk grense for første gang siden tidlig 1990-tall.

For første gang på nesten 20 år står Apples Mac-maskiner nå for over 10 prosent av det totale pc-salget i USA, melder Macworld.se.

Mac-ens markedsandel var høy tidlig på 1990-tallet, men raste helt ned til et par prosent rundt årtusenskiftet. Siden den gang har pilen pekt oppover, og for første gang passerer den nå 10 prosent i USA.

Globalt har Apples datamaskiner under fem prosent av markedet. Dette dreier seg trolig mer om prisene enn mangel på popularitet. Apple klarte seg bra gjennom finanskrisen og det siste året har Mac-salget økt for hvert eneste kvartal.

Tredje eller fjerde størst?

Ifølge Gartner har Apple solgt 1 831 664 Mac-er i USA i forrige kvartal (som ble avsluttet i september), noe som gir 10,4 prosent av markedet og bare noen tusen færre solgte enn dent redje største produsenten Acer/Gateway. HP og Dell ligger fortsatt en god del over med henholdsvis 25,3 og 23,8 prosent.

Tall fra IDC viser en lignende trend, men her ligger Apple på tredjeplass med en markedsandel på 10,6 prosent. Hos IDC ligger også HP og Dell på første- og andreplass, mens Acer har fjerdeplassen med 10,3 prosent av pc-salget.

Merk at iPad ikke regnes som en datamaskin ifølge denne statistikken. Apple har solgt rundt 5 millioner iPad-er siden lanseringen i april i år. iPad-en regnes likevel for å være en av årsakene til at Apple-produktene selger bra om dagen.

- Det er veldig sannsynlig at iPad-markedsføringen påvirker salget, akkurat som iPod gjorde for flere år siden. Det samme skjedde med iPhone, og nå ser det ut til at iPad har fått en lignende rolle og stimulerer salget på tvers av produktlinjen, sier IDC-analytiker David Daoud til Cnet.

(Kilder: Neowin, 9to5mac, Apple Insider)

Komponenter