Mac-salget opp – eller ned?

Mac-salget opp – eller ned?

Analytikerne krangler om Mac-salget synker eller vokser.

Midt oppe i meldingene om dramatisk nedgang i pc-salget på verdensbasis på hele 14 prosent i første kvartal, viser det seg at analysebyråene ikke greier å bli enig om Mac-salget også faller – eller om det tvert imot vokser.

Det er de to gigantene blant it-analyseselskapene som krangler, IDC og Gartner.

– Tragisk

Analysebyrået IDC offentliggjorde nettopp tall for første kvartal i år som viser en nedgang i det globale pc-salget på 13,9 prosent. «Tragiske pc-salgstall», skriver nettstedet DinSide om tallene, som dreier seg om pc-salget i første kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i 2012.

IDC har naturligvis brutt tallene ned på de forskjellige pc-merkene, inkludert tallene for Apple. IDC fastslår at Apple hadde nedgang i sitt pc-salg – altså i Mac-salget – på 7,5 prosent i første kvartal sammenlignet med første kvartal året før. Dette gjelder vel å merke ikke globalt, men i USA.

Altså har også Apple fått merke konsekvensene av økonomisk vanskelige tider, med en nedgang som er betydelig, selv om den bare er halvparten så stor som for det samlede pc-markedet på global basis.

Motsatt resultat

Analyseselskapet Gartner er derimot kommet til bokstavelig talt motsatt resultat. Ifølge Gartner skal Apples Mac-salg i USA ha økt med 7,4 prosent i denne perioden, melder CNN Money.

Det har aldri vært så stort avvik i tallene mellom de to analytiker-leirene, ifølge CNN Money.

De mindre avvikene tidligere har vært forklart med at Gartner teller salg til sluttbrukere, mens IDC teller antall enheter som er sendt ut til salgskanalen, altså til distributører og forhandlere.

Nå hevder imidlertid begge selskapene at de teller salget til sluttbrukerne, noe som altså skulle gjøre tallene mer sammenlignbare enn før.

En klype salt

Etter hvert vil det som vanlig komme salgstall fra bransjen selv – de store pc-produsentene pleier å offentliggjøre kvartalsvise salgstall. Inntil da har vi ikke noe annet å holde oss til enn analytikernes svært sprikende prognoser og beregninger, og de bør vi åpenbart ta med en klype salt.

Verken IDC eller Gartner har tatt med Apple i sine globale beregninger for første kvartal. Begge plasserer Apple på tredjeplass når det gjelder pc-salget i USA i første kvartal, etter HP og Dell.

HP topper salgslistene i USA med rundt 3,4-3,5 millioner solgte pc-er i første kvartal, med Dell på andre plass med 2,9-3,0 millioner solgte pc-er.

På tredje plass ligger Apple. Gartner er kommet fram til at Apple solgte 1 650 012 Mac-er i første kvartal, mens IDC mener tallet skal være 1 418 000 enheter.

Tallene omfatter for Apples del altså stasjonære og bærbare Mac-er, men ikke nettbrett og mobiler – altså ikke iPad-er og iPhone-er.

Komponenter