Macbook Air blir folke-Mac

Macbook Air blir folke-Mac

Den klassiske hvite Macbooken skrinlegges, men Macbook Air blir billigere.

Løven har nå ankommet Mac App Store. Onsdag ettermiddag ble OS X Lion lagt ut for nedlasting til en pris på 209 kroner.

Samtidig med lanseringen av det nye operativsystemet, har Apple også lansert flere nye Mac-er, inkludert nye modeller av MacBook Air og Mac mini. De nye maskinene kommer selvsagt med OS X Lion forhåndsinstallert.

Les hos Macworld:

Slik blir OS X Lion

Billigere og raskere

MacBook Air, som er Apples slankeste bærbare Mac, kommer med raskere prosessor, bakbelyst tastatur og Thunderbolt-støtte. Thunderbolt er Intels nye teknologi for høyhastighets-dataoverføringer som er opptil 20 ganger raskere enn USB 2.0 og dobbelt så rask som USB 3.0.

Air-maskinene kommer i to størrelser, med enten 11,6-tommer- eller 13,3-tommer-skjerm. De nye modellene kommer med Intels tokjernede Core i5-prosessor (med mulighet for oppgradering til Core i7), som byr på en kraftig forbedring hva gjelder ytelse sammenlignet med forrige generasjons modeller, skriver amerikanske Macworld, som allerede har prøvekjørt de nye maskinene.

Farvel, MacBook

Oppdateringen av MacBook Air-serien innebærer også en viktig endring i hele Apples serie med bærbare datamaskiner: den hvite MacBook-en i plast er nå avviklet. I årevis har den hvite MacBook-en vært en bestselger hos Apple, da den også har vært den billigste bærbare Mac-en. Dette først og fremst takket være at den bærbare maskinen har kommet i plastkabinett i stedet for aluminium (som de øvrige bærbare Mac-ene gjør).

Den billigste MacBook Air-modellen koster mindre enn hva hvit MacBook gjorde før. Når den samtidig er bedre, er det dermed ingen grunn til å fortsette med de tradisjonelt svakere maskinene.

Mac mini uten dvd-stasjon

Bittelille Mac mini har også blitt oppgradert. Mac mini er en liten stasjonær maskin som kommer uten skjerm, mus og tastatur.

Nye Mac mini kommer også med Core i5-prosessor, ny grafikkløsning og Thunderbolt-tilkobling. Det mest bemerkelsesverdige er kanskje at den innebygde dvd-stasjonen er fjernet fra samtlige modeller. Vil man benytte seg av cd- eller dvd-plater, må man kjøpe en ekstern enhet eller dele en optisk enhet fra en annen datamaskin i lokalnettverket.

Apples Cinema Display er lansert i ny versjon med støtte for Thunderbolt. Skjermen har derfor blitt omdøpt til Apple Thunderbolt Display.

Les om: