MacBook Air viser vei

MacBook Air viser vei

KOMMENTAR: Apples minste bærbare pc viser Mac-ens fremtid.

MacBook Air ble introdusert i 2008, og den endret Apples filosofi når det gjelder bærbar-markedet. For Apple representerte den en radikal ny start. Apple kvittet seg med det optiske drevet og bygde inn et batteri som brukeren ikke kunne bytte ut. MacBook Air var den første bærbare fra Apple med SSD i stedet for roterende disk.

Man måtte se den på nært hold og helst holde den i hendene for å forstå hva dette egentlig var.

Underdimensjonert

Den første MacBook Air var utrolig tynn og elegant, men spesifikasjonene gjorde at den var litt underdimensjonert for sin tid når det gjaldt ytelse. Det var få valgmuligheter når det gjaldt minne og lagringsplass, og man måtte betale en ganske høy pris for formfaktoren.

For alle dem som noensinne hadde løftet en vanlig MacBook eller en MacBook Pro og funnet ut at de var for tunge å bære med seg, bidro den første MacBook Air til at gamle drømmer ble til virkelighet.

Men for de fleste brukerne var verdiene som MacBook Air representerte, ikke nok til å rettferdiggjøre et kjøp av maskinen, spesielt fordi forholdet mellom pris og ytelse var så dårlig.

Ny intromodell til Apple-verdenen

La oss spole fremover til fjorårets oppdatering av MacBook Air-familien med den nye 11-tommeren, med flashlagring i alle modellene og en enda mer portabel formfaktor. Og så har vi årets modeller med de nye, fantastiske Intel Core i5-prosessorene, gjeninnføringen av bakbelyst tastatur og en startpris på 7890 kroner.

Lanseringen skjedde parallelt med utfasingen av den alderdommelige hvite MacBook i rollen som intromodell til Apples bæbar-verden.

11-tommers MacBook Air er nå betydelig mer anvendelig på daglig basis takket være kombinasjonen av Lion og operativsystemets fingerbevegelser, inspirert av iOS samt konsepter som fullskjermsapplikasjoner. Med MacBook Air bringer Apple den personlige datamaskinen opp til et nytt nivå på evolusjonsspiralen.

Et alltid-på-apparat

MacBook Air er virkelig et alltid-på-apparat. Fra nå av må konseptet med av og på regnes som utdatert. I stedet dreier det seg bare om å åpne og lukke, med tilnærmet øyeblikkelig oppstart fra dvale. Også når det gjelder full restart er nye MacBook Air blant de raskeste i bransjen, med mindre enn ti sekunder fra kaldstart til systemet er fullt oppkoblet.

Andre pc-produsenter snakker riktignok om det samme i forbindelse med begrensede enheter som Chromebook. Men Apple leverer dette i en fullverdig pc-opplevelse med et komplett operativsystem som er svært utbredt.

Kort sagt føles nå MacBook-familien mye mer som en ferdig-utviklet produktserie. Samtidig er den nye generasjonen av MacBook Air-maskiner utstyrt med prosessorer som er kapable til å utføre de fleste oppgavene som de fleste forbrukere har bruk for, med liten eller ingen forsakelse når det gjelder ytelse.

De som har vært Apple-kunder en stund, husker kanskje at det var Apple som faktisk fant opp de ultraportable pc-ene med den kule PowerBook 100 i 1991. (Maskinen sjokkerte sin samtid ved at den manglet intern diskettstasjon.) De nye MacBook Air-maskinene bringer tradisjonen videre når det gjelder å pløye opp upløyd mark. Selv om de nye MacBook Air-maskinene åpenbart er en del av Apples MacBook-familie, har de med seg lite bagasje fra fortiden.

Med de nye MacBook Air-modellene har Apple kommet frem til en design som både er elegant og funksjonell, samtidig som den markerer et nytt nivå når det gjelder tilgjengelighet i forhold til prisen.

Maskin/program-integrasjon

Apple har greid å videreutvikle sin produktfamilie samtidig som selskapet demonstrerer hvordan dets hovedkjennemerke, integrasjonen mellom maskin- og programvaredesign, kan føre til nye opplevelser. Apple fortsetter å drive utviklingen fremover samtidig som de nye produktene oppleves som gjenkjennelige for eksisterende Apple-brukere.

Det er sannsynlig at vi vil komme til å se flere av funksjonene til MacBook Air smitte over på resten av MacBook-familien, inkludert MacBook Pro-sjiktet. Og jeg forventer at alle de andre Mac-modellene vil utvikle seg på lignende måte, i takt med at Apple fortsetter å lede den personlige datamaskinen og det digitale produktet inn i et sømløst økosystem som forbrukerne vil omfavne.

(Artikkelforfatteren er analytiker og erfaren Mac-bruker som studerer digitale forbrukervaner hos Gartner. Det er hans personlige synspunkter som presenteres i denne artikkelen fra Macworld USA. Artikkelen er oversatt av Toralv Østvang. -red.)

Komponenter