MacBook Pro 13 blir Retina

MacBook Pro 13" blir Retina

Super-høyoppløselig skjerm for den lille kraftkaren.

Her kommer MacBook Pro 13" med Retina-skjerm.

Apple benyttet iPad mini-lanseringen til også å oppgradere den minste Pro-bærbare.

Apple har oppdatert det meste i det inneværende året. Alle maskiner og enheter i alle kategorier har blitt oppgradert og kommet i nye versjoner i 2012 med Mac Pro som eneste unntak - den skal revideres i 2013.

Retina-skjerm

En av de store nyheten i dette året var definitivt lanseringen av Retina-versjonen av Mac Book Pro 15-tommeren. Med sine 2880x1800 piksler finnes det ingen annen bærbar maskin med flere bildepunkter. Og nummer på på listen over mest detaljerte bilderskjermer for bærbare blir nå MacBook Pro 13".

13-tommeren får en oppløsning på 2560x1600 punkter - med 13,3 tommer diagonal skjerm betyr det en punkttetthet på 227 punkter per tommer. Dette er høyere enn for 15-tommeren. Skjermen har ellers også IPS som gjør at du får godt, refleksfritt innsyn i nesten 180 grader rundt skjermen.

Satt i kontekst betyr det at skjermen har nesten dobbelt så høy oppløsning som en full HD-tv, med omtrent 2 millioner punkter mer. Kontrasten skal være 29 prosent bedre, og lysstyrken er oppgitt til 300 nits. Grafikken drives av den integrerte Intel HD 4000-grafikkjernen.

Tynnere, lettere

Og samtidig som skjermoppløsningen går opp, går både vekt og volum ned. Den mister den optiske stasjonen og går samtidig også over til flashdisk, Det borger for rask oppstart og disktilgang for programmer og dokumenter.

Positivt er fashbruken også for batterilevetiden - inne i en MacBook Pro 13" sitter Apples minste encelles Litium-polymer-batteri. 30 timers standbytid får man på et fulladet batteri, og opptil 7 timers driftstid. Maskinen bruker nå den nye MagSafe 2-strømkontakten.

Fysisk er denne lille maskinen ikke mer enn 1,9 cm tykk - så den har blitt slanket med cirka 20 prosent i forhold til før. Vekten er 1,62 kg, og det er faktisk nesten et halvt kilo mindre enn forgjengeren!

Inn og ut

Vi har altså mistet dvd-spilleren men det er det ikke sikkert mange kommer til å sørge så mye over. Om du abslutt trenger en, kan du få en ekstern. Derimot kan man nå bruke sd-kort i den innebygde kortleseren. I tillegg finnes det to raske Thunderbolt-porter for eksterne enheter, en HDMI-kontakt for tv og projektor samt to USB 3-porter.

Bunnlinjen

Prismessig er inngangsbilletten til denne maskinen 13 990 kroner. Da får du em 2,5 GHz Core i5-prosessor, 8GB med minne og en 128GB stor flash-disk. Både prosessorhastighet, RAM og lagringsstørrelse kan opgraderes. Standardkonfigurasjonene er lagervare fra Apple direkte.

Du kan lese mer om Retina-versjonen av 13-tommers MacBook Pro hos Apple her .

Les om: