Macbook Pro: Penere, men hvor mye bedre?

Macbook Pro: Penere, men hvor mye bedre?

TEST: Sin vane tro har Apple fornyet en av sine maskinserier uten å skifte navn. Hvor mye bedre er Macbook Pro enn Macbook Pro?

Etter å ha beholdt tilnærmet uendret design på Macbook Pro gjennom flere modellgenerasjoner, har Apple gjennomført en omfattende fornyelse av designen på høstens modeller. Macbook Pro er nærmest frest og spylt ut av én stor aluminiumsplate i en ny produksjonsprosess. Resultatet er et tynt, men svært solid skall rundt maskinen, med få separate deler.

Nytt er det også at både skjermen og skjermrammen nå er dekket av et speilblankt glass. Dette gir riktignok mye refleks, men bidrar til inntrykket av et klarere og «kraftigere» skjermbilde.

Ny layout

Den viktigste layout-messige forbedringen er at dvd-spilleren/brenneren er flyttet fra fronten av maskinen til den høyre siden. Enten man sitter på fly eller bruker den bærbare Mac-en på kontoret med ekstern skjerm og eksternt tastatur, skaper utmating av cd/dvd i forkant ofte konflikt.

Denne løsningen er supplert med å fjerne alle kontaktplasser på høyre side av maskinen. Da blir det lettere å bruke ekstern mus for dem som foretrekker det fremfor styreflaten. Flott.

Alle kontaktene – og det blir stadig færre av dem – er nå flyttet til venstre side. Fra venstre: magnetkontakten til strømforsyningsledningen, Ethernet-kontakten, Firewire 800-kontakten, to usb-kontakter, Displayport-kontakten og de to kontaktene for mikrofon og hodetelefon. Dessuten skimtes Expresscard-luken til høyre.

Færre kontakter

Straffen for fremskrittet er at når alle kontaktene flyttes til venstre side, blir det ikke plass til så mange av dem som før.

Det største savnet er Firewire 400-kontakten, men den har heldigvis en Firewire 800-kontakt.

Den nye Macbook Pro har ikke bare færre porter, den har også porter av mindre størrelse. Dvi-porten er borte, fortrengt av den nye Mini Displayport. For å koble til skjermer og projektorer med dvi- og vga-kontakter må man kjøpe Apples adaptere – det følger ikke med noen og prisen er rimelig stiv – opp til 800 kroner for en Dual Link dvi-adapter.

Tastaturet på nye Macbook Pro er omtrent som på Macbook Air, og dermed ganske annerledes enn hva eiere av den forrige Macbook Pro-modellen var vant til.

Mine erfaringer med det nye tastaturet er overveiende gode. Både skrivehastigheten og treffsikkerheten virker større med det nye tastaturet. Dessuten slår Apples elegante bakbelysning av tastene inn ganske kjapt.

Den optiske enheten er flyttet fra fronten til høyre side, hvor det er mindre fare for at platen kolliderer med noe når den mates ut.

Kjapt å skifte disk

Det var en uhyre komplisert affære å skifte disk på den forrige generasjon av Macbook Pro.

Nå nærmest inviterer nå Apple deg til å gjøre det selv. Dekselet over disken krever ikke en gang at du henter skrutrekkeren; det er bare å trykke på en hendel som åpner lokket. Deretter er det bare å bytte disk og klikke lokket på plass igjen.

Dobbel-grafikk

Den nye Macbook Pro-en har en ny, dobbel grafikkløsning. Når man ønsker å spare strøm, kjører man den integrerte grafikkløsningen fra Nvidia, Geforce 9400M. Skal man jobbe med bilder, 3D og andre grafikkintensive oppgaver eller kose seg med spill, skifter man til en separat grafikkprosessor, Nvidia 9600M GT, som gir mye raskere grafikk. 2,3 ganger så rask, ifølge Apple.

Den eneste ulempen er at man må logge seg av og på igjen for å aktivere skiftet av grafikkløsning, som gjøres enkelt i strømsparingsoppsettet.

Av andre endringer nevner vi at diodene for å sjekke batteriladenivået når maskinen er slått av, er flyttet fra undersiden til venstre kant. Praktisk.

Apple skryter av at de har fjernet knappen nederst på styreflaten, men det er egentlig litt juks. Hele styreflaten er hengslet på den siden som vender mot tastaturet, og trykker man på motsatt side av styreflaten, nærmest brukeren, er det fortsatt omtrent som å trykke på den gamle knappen. Men løsningen bidrar sikkert til å gjøre maskinen enda litt mer renskåren og elegant...

Komponenter