Macworld Expo 2009 - hva nå?

Macworld Expo 2009 - hva nå?

Mandag åpner Macworld Expo tradisjonen tro dørene for publikum. Steve Jobs har trukket seg fra seansen, men er det likevel noe å hente?

Det er dessverre sant: De legendariske «Stevenote'ene», det vil si åpningstalen til Apple-gründer Steve Jobs på den årlige Macworld Expo-konferansen i SanFrancisco, er altså over. Forbi. Historie.

Steve Jobs stiller ikke på scenen på årets Macworld Expo, men blir han å se i messehallen?

Og ikke bare det - Apple har også annonsert at årets Macworld Expo er firmaets siste. Dette begrunnes med at Apple har funnet så mange andre måter å nå sitt publikum på at Macworld ikke er nødvendig lengre. På én måte kan man forstå det: Macworld-dagene var alltid en kunstig deadline for Apple. Et nytt og revolusjonerende produkt måtte lanseres, det var forventet. Og dersom dette ikke traff helt, så gikk aksjekursen rett ned.

LES OGSÅ: Derfor dropper Steve Jobs Macworld Expo

Ikke glad i store taler

Nå slipper man dette kunstige presset, og kan heller innkalle til mer intime «town hall meetings» på Apples egen campus i Cupertino. Og selv om Jobs helt opplagt har likt å stå i rampelyset, så er han etter sigende egentlig ikke noe glad i å holde store taler.

Da nyheten om Jobs' frafall sprakk, var selvfølgelig bekymringen umiddelbart stor: Er han for syk til å tale, hans skrantende helse den senere tiden tatt i betraktning? Og ikke minst: Hvem skal holde talen isteden? Er dette et maktskifte i Apple - vil Jobs trekke seg tilbake?

Sannsynligvis er det ingen stor grunn til bekymring. I den senere tid har Jobs delt scenen med andre Apple-personligheter i ulike sammenhenger, og det viser seg at Apple har en lang rekke dyktige mennesker i sine rekker som vil være kompetente til å styre skuten. For det er nok ganske så sikkert at det er viktig for Apple å tilkjennegi at firmaet faktisk ikke styres av én person alene, men i det minste av et team av dyktige folk. Som for eksempel sjef for markedsføring, Phil Schiller, som skal holde talen istedenfor Jobs (tirsdag kveld norsk tid). Han har tidligere vært med Jobs opp, blant annet for å demonstrere Apples revolusjonære iPhone.

Årets spekulasjoner

Men Apple trenger likefullt noe å vise frem. Og hva skal det bli? Spekulasjonene har gått rundt en Mac tablet - men disse ryktene har (og vil) alltid være der sålenge dette «mytiske» produktet ikke finnes i det offisielle produkt-spekteret. Derimot synes det mer hold i ryktene om en oppgradert Mac mini, og da muligens med støtte for to (eller flere) skjermer. Andre ønskedrømmer går i retning av en mindre iPhone nano, men vi tror det vel ikke før vi ser det. Det var versert noen 'produktbilder' av det som skal være en beskyttelses-sleeve til en slik modell, men mistanken rettes fort mot oppmerksomhets-søking.

iLife '08-programpakken er moden for oppdatering på Macworld Expo.

Og så får vi muligens se en oppgradering av Apples produktivitets-pakke iWork og muligens også iLife-pakken. Dagens versjon av iLife-sviten har navnet iLife '08, og ble lansert for halvannet år siden samtidig med iWork '08. Tidligere kom det årlige oppdateringer av denne pakken, slik at iLife '09 burde komme senest nå i januar dersom Apple skal «rekke» det. Ryktene vil videre ha det til at hele pakken(e) muligens blir å finne som nett-applikasjoner - vi får se. Apple jobber ufortrødent videre med MobileMe-tjenesten sin, og det er rimelig å vente seg en tettere integrering mot operativsystemet og skrivebordet.

Muligens vil det også komme oppdateringer av Mac Pro og iMac-modellene på lik linje med Mac mini-oppdateringene. Det er rimelig at disse maskinene oppgraderes regelmessig, men dersom det ikke er større designendringer, så er ikke dette de helt store nyhetene. Man funderer på om DisplayPort-utgangen vil komme på Mac Pro og Mac mini-modellene, og dette vil før eller senere være et logisk skritt å ta.

LES OGSÅ: Proff-oppdatering

Når det gjelder iMac-serien har det vært en del spekulasjoner rundt en farge-endring til en mørk overflate, muligens på grunn av bruk av et annet metall eller legering. Dette føyer seg vel inn i rekken av ønsketenkninger, og med tanke på at alle Apples maskiner med unntak av den eldre hvite MacBook-modellen (som opplagt ble beholdt i sortimentet som et rimelig inngangspunkt i Mac-verdenen) nå er i aluminium, så spørs vel det.

Andre hardware-drømmer har dreid i retning av en egen iTunes media-server, som en frittstående enhet - eller alternativt som en programvare-løsning. I prinsippet er AppleTV en slik enhet allerede, selv om den mangler WAN-funksjonalitet. Ellers vil vi muligens få se en oppgradert 17" MacBook Pro i samme aluminiums-skrog som 15" "unibody"-modellene av i fjor. Og det samme kan vel sies om Cinema Display-serien, som fikk en ny modell med 24-tommeren med LED-teknologi i fjor (erstattet 23"-modellen). Det finnes fremdeles en mindre 20" og den store 30"-modellen igjen, som forhåpentligvis også vil være å finnes som LED-skjermer - selv om enkelte ikke er udelt begeistret for den blanke glass-flaten.

SnowLeopard

Noe som ihvertfall synes avgjort er at det blir flere detaljer rundt lanseringen av det nye operativsystemet OS X 10.6 med kodenavnet SnowLeopard. Det som er kjent så langt er egentlig ikke spesielt spektakulært, og det er også hensikten. Planen er først og fremst å gjøre operativsystemet mer stabilt generelt, og dernest ha innebygget støtte for grafikkprosessor-operasjoner og ikke minst også forenkle utnyttelsen av de nye flerkjerne-prosessorene. Og muligens vil systemet være tilgjengelig for salg allerede nå i januar, selv om rapporter om de senere beta-build'ene antyder at det er et stykke igjen. Mandag kveld vet vi mer...

PS: Det vil fremdeles være en god grunn å ta turen til Macworld Expo - nemlig de andre talene, undervisnings-session'ene og firma-stand'ene, som muligens har kommet noe i skyggen av Jobs tidligere. Og selvfølgelig 'meet & greet' for Mac-verdenen over det hele.

Komponenter