Markedet mettet av mini-bærbare

Markedet mettet av mini-bærbare

Tregt salg av mini-bærbare pc-er baner vei for rimelige, tynne og bedre CULV-pc-er.

Minibærbare pc-er som Asus Eee PC og Acer Aspire One har de siste årene vært blant de heteste produktene i bransjen. Da markedet eksploderte i fjor kastet alle de store pc-produsentene seg på trenden, og i løpet av året ble det levert mer enn 11,6 millioner enheter verden rundt.

I år har imidlertid interessen avtatt, og salget går tregere enn produsentene hadde sett for seg. Blant annet forventet Acer ifølge Digitimes å kunne selge 1 million minibærbare i første kvartal i år. Tall fra IDC anslår at selskapet i løpet av kvartalet bare solgte 700 000 enheter.

Førstekvartalstallene er generelt lave sammenliknet med resten av året for alle leverandører. Men en annen grunn er at produsentene som dominerer minisegmentet i større grad retter fokuset mot en helt ny type energieffektive, bærbare pc-er – såkalte Consumer Ultra-Low Voltage-maskiner (CULV).

Macbook Air for massene

Mange av kundene som investerte i en minibærbar fikk akkurat det de var ute etter – en rimelig maskin som starter raskt og som er kraftig nok til tekstbehandling, surfing på internett og enkel bilderedigering.

Men for flertallet av kundene har det vist seg at dette faktisk ikke var det de var på jakt etter. En studie gjennomført av NPD viser at 60 prosent av de som har kjøpt minibærbare er skuffet over maskinene og at de hadde forventet noe som likner mer på en vanlig bærbar pc.

Den nye generasjonen bærbare pc-er vil ligge et hakk over prisklassen til dagens minibærbare, veie like lite og ha bedre batteritid. De vil imidlertid ha større skjerm og tastatur, i tillegg til økt ytelse og bedre grafikk både til video og spill. Maskinene er basert på Intels CULV-plattform og prosessorer med vanlig Intel-brikkedesign, noe som skiller dem fra dagens minibærbare bygd på Intels Atom-prosessor. I tillegg jobber AMD med å utvikle en plattform som kan ta opp kampen med Intel på dette området.

Når det gjelder Intels nye plattform gjør den det også mulig med ultratynne pc-er. En av de første maskinene som benyttet seg av Intels lavspenningsteknologi var Macbook Air, markedsført som verdens tynneste bærbare pc og med en termisk avledningseffekt på rundt halvparten av de 35 wattene som vanlige Intel-prosessorer for bærbare krever.

Apple har imidlertid fått mye kritikk for den stive prislappen som startet på rundt 15 000 kroner for den enkleste konfigurasjonen. Dermed er det ikke uten grunn at de kommende CULV-maskinene har blitt beskrevet som Macbook Air for massene – analytikere forventer at markedet vil nå 10 millioner solgte CULV-baserte bærbare innen utgangen av 2009.

Minibærbar-salget bremser opp

IDC definerer en minibærbar som en bærbar pc med en skjerm på mellom 7 og 12 tommer, som er utstyrt med en Intel Atom-prosessor og er i stand til å kjøre et fullverdig operativsystem som Windows XP.

Analysebyrået forventer et samlet salg på 26,5 millioner minibærbare innen utgangen av 2009 – mer enn dobbelt så mange som de 11,6 millioner enhetene som ble solgt i 2008. Minibærbarsegmentet utgjør rundt 17 prosent av det globale bærbarmarkedet, og IDC mener dette vil holde seg jevnt.

Men hva vil det bety for dette segmentet når slankere, kraftigere og stiligere bærbare er tilgjengelig til omtrent samme prisen? Ifølge IDC vil salget av minibærbare vil bremse opp etter hvert som prisene går opp i takt med økt funksjonalitet. Analysebyrået trekker også frem den økte konkurransen fra Intels CULV og AMDs Congo-prosessor som først nå er på vei ut på markedet.

Intel har naturlig nok stor tro på det gryende markedssegmentet. Under presentasjonen av selskapets førstekvartalsresultater tidligere i år la administrerende direktør Paul S. Otellini ut om Intels forventninger til CULV.

– Den store trenden innen bærbare i år, fra omtrent midten av året, vil trolig være veldesignede, tynne og lette bærbare pc-er basert på CULV eller lavspenningsprodukter, sa Otellini ifølge CNET.

Ifølge Otellini vil prisene nærme seg priser som det konsumentmarkedet kan akseptere. Han mener maskinene vil være vesentlig annerledes enn de minibærbare som selges i dag.

– Vi forventer at det vil være et klart skille mellom kjennetegnene på minibærbare og vanlige bærbare, sier han.

Dette er første del i en større artikkel fra IT-Bransjen nummer 7. Les andre del: Tar over for mini-bærbare

LES OGSÅ: Nokia for sent ute

Les om: