Maskiner på løpende bånd

Maskiner på løpende bånd

Oracle Openworld / San Fransisco: Det var ikke bare Oracles nye skyplattform som ble lansert søndag. Det kom også et beite med nye maskiner.

Det ikke bare skyer på himmelen under den årlige happeningen til Oracle. Styreformann Larry Ellison brukte nesten hele taletiden sin under søndagens åpningstale på å snakke om skytjenester, og han var omtrent på overtid da han begynte å lansere andre produkter også.

Da kom det imidlertid et skred med mange nye produkter på løpende bånd – også god, gammeldags maskinvare, mest i form av velfylte rack.

Racksystemer

For selv om Oracle kaller maskinene sine for «appliance», altså «apparat», dreier det seg om helt andre maskiner enn det vi vanligvis forbinder med begrepet, som er spesialiserte maskiner på noen få rackenheters (RU) høyde. Oracles «apparater» ruver i landskapet, for det er fullhøyde 42 RU racksystemer vi snakker om her.

Oracle bruker ofte et annet begrep om disse systemene, «Engineered systems». I dette ligger det at maskinen er satt sammen for å løse spesifikke oppgaver.

I den forstand er det gyldig å kalle disse maskinene for apparater, det er altså bare det at de er så mye større og mer komplekse enn for eksempel en ferdiginstallert brannmur, levert i en 1 RU «pizzaeske».

- I engineered systems ligger magien under databaselaget. Alt som kjører over databaselaget er transparent i forhold til den underliggende teknologien, og det er slik vi oppnår den høye ytelsen på disse systemene, utdypet Mark Hurd, nyopprykket toppsjef i Oracle på sin pressekonferanse dagen etter.

Under søndagens åpningstale lanserte Oracle opptil flere slike spesialmaskiner.

Null datatap backupmaskin

- En vanlig backup-appliance fungerer ikke noe særlig bra på databaser, fordi den tenker på en database som en haug med filer. En database er ikke akkurat bare en haug med filer, og derfor virker ikke en backup-maskin for filsystemer på databaser. Når du skal gjenopprette data fra en slik, risikerer du å miste en hel dag med data, fordi det var sist du kjørte backup. Et vanlig standard backupapparat for å ta backup av databaser er en svært dårlig ide. Databaser og filer er forskjellige, så du bør ikke bruke slike på databaser, forklarte Ellison.

Dette var introduksjonen til en ny spesialmaskin fra Oracle: Zero Data Loss Recovery Appliance. Som navnet indikerer er den spesialbygd for å ta sikkerhetskopier av Oracle databaser, og det gjør den uten å miste data. Det er fordi den er så tett integrert med produksjonssystemene den skal ta backup av, at null tap er mulig.

Ved å kopiere alle «redo-data» i sann tid til backupmaskinen, lover Oracle at den aldri kommer til å miste transaksjoner, slik at den tar backup i sann tid.

Det er mulig å koble til tusenvis av databaser til denne maskinen, og de kan være basert på forskjellige versjoner av Oracle. Siden den inneholder sine egne prosesseringsenheter, avlaster den produksjonsserverne, slik at backupvinduer i produksjonen skal bli dramatisk redusert. Oracle beskriver dette som «nær eliminert».

Backupmaskinen bruker en «uendelig-inkrementell» kopieringsstrategi, og hele prosessen med backup, logging og gjenoppretting er fullstendig automatisert.

Flashbasert SAN-maskin

Deretter streifet Ellison svært raskt innom en annen ny spesialmaskin: Oracle FS1 Flash Storage System. Dette er en flashminnebasert lagringsenhet som fungerer som et «SAN i en boks».

- Dett er vårt første SAN-produkt. ZFS kan være både NAS og SAN, men denne er fokusert på SAN. Den har en «scale-out arkitektur» opp til 16 noder, og er feiltolerant. Den er mye raskere enn EMCs alternativ, som ikke engang er i nærheten, og den koster bare halvparten.

- Den er ti ganger raskere på lesing og fem ganger raskere på skriving enn EMC XtremIO. Denne er svært, svært rask, understreket Ellison.

Det er kanskje ikke så rart at Oracle klarer å levere et slikt produkt til halve prisen per terabyte enn konkurrentene, fordi selv om navnet indikerer noe annet, bruker denne maskinen en kombinasjon av flashlagring og harddisker. Det er som interessant, er at ytelsen likevel er høyere enn på produkter som utelukkende bruker flashbasert lagring.

Systemet opererer med fire lagringsnivåer («tiers»): SSD med høy ytelse, SSD med høy kapasitet, HDD med høy ytelse og HDD med høy kapasitet. Hvor systemet velger å legge spesifikke data skjer automatisk, ved hjelp av flere teknikker.

Blant annet bruker Oracle noe de kaller «QoS Plus» for å plassere data. Ifølge Oracle ser dette subsystemet på svært små datamengder, og vurderer plasseringen både basert på trafikkmønstre og hvor viktige dataene er i produksjonen.

Oracle påberoper seg en granularitet på datakontrollen som er opptil 1600 ganger bedre enn sammenlignbare, konkurrerende systemer, og mener dermed at de tilbyr det mest effektive auto-tieringsystemet på markedet.

Ved å bygge ut med forskjellige kombinasjoner av SSD- og HDD-hyller i systemet, opplyser Oracle at ett enkelt system har en maksimal kapasitet på 912 TB med flashdisker eller 2,9 PB med harddiskbasert lagring.

Ny analysemaskin

Til sist lanserte Ellison den nyeste utgaven av selskapets analysemaskiner, Oracle Exalytics In-Memory Machine X4-4. Dette er altså en maskin som er spesialbygd for å jobbe raskt på databaser, blant annet ved å holde hele databaser i minnet, i stedet for å arbeide mot tradisjonelle diskbaserte lagringsmedier.

- Oracle 12c in-memory database er nå innebygd i Exalytics-maskinen. Denne er dermed hundre ganger bedre nå. Den er mye enklere å bruke, fordi det er den samme Oracle-programvaren du er vant med å bruke, og den er svært rask. Dette er en enormt stor oppgradering av Exalytics, så den er nesten å betrakte som et helt nytt produkt.

Maskinen er basert på Intel Xeon-prosessorer som er spesiallagd av Intel for Oracle. Typebetegnelsen på disse brikkene er Intel Xeon E7-8895 v2. Den har evnen til å dynamisk skalere klokkefrekvensen og antall prosessorkjerner i bruk, i samarbeid med Oracles programvare.

Basert på dette lover Oracle en 50 prosent økning i klokkefrekvens, 50 prosent flere prosessorkjerner og 50 prosent mer minne enn forrige generasjon av disse systemene. Når det kommer til minnekapasiteten, som jo er en av de viktigste egenskapene til disse systemene, har denne maskinen nå kapasitet til maksimalt 3 TB minne.

I tillegg har maskinen plass til opptil 4,8 TB PCI Flashlagring og opptil maksimalt 7,2 TB harddisker.

Når Oracle skal oppsummere på en linje hvordan denne nyeste utgaven av disse maskinene har blitt forbedret, er det enkelheten i bruk og 10 til 100 ganger bedre ytelse enn forgjengeren, som trekkes fram.

Reise og opphold er dekket av Oracle.

Komponenter