Massakre på servermarkedet

Massakre på servermarkedet

Serversalget har falt dramatisk, og vil ikke komme seg på beina før i 2010, mener IDC.

Fallet i servermarked siste kvartal i 2008 var noe av det verste som dette markedet har opplevd noensinne. Og det vil ta lang tid før markedet er oppe igjen.

Det mener analyseselskapet IDC i en rapport som ble offentliggjort onsdag.

Omsetningen på servere falt til 13,5 milliarder dollar fjorårets tre siste måneder. Det er en nedgang på 14 prosent i forhold til samme periode året før. Antallet servere som ble solgt kom på 1,9 millioner, som tilsvarer 12 prosent mindre enn året før.

Sterk start

- Servermarkedet er inne i sin verste nedgang siden dotcom-krisen for sju år siden. Alle produsenter, leverandører, uansett hvor de befinner seg geografisk eller i hvilket segment de er, er berørt av den globale krisen som inntok verdensøkonomien i de siste månedene i 2008, sier Matthew Eastwood i IDC, ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Kontrasten til starten på 2008 er ekstrem. For et år siden var markedet i full blomstring, og opplevde gode tider. For hele 2008 var det vekst på servermarkedet, til tross for det katastrofale siste kvartalet.

I alt ble det solgt 8,1 millioner enheter i 2008, to prosent mer enn i 2007. Omsetningen kom på 53,5 milliarder dollar, en økning på 3,3 prosent.

Alle taper

For 2009 skisserer Eastwood et dystert bilde. Situasjonen vil ikke bli bedre, og sjansen er stor for at det blir verre utover året. Så lenge krisen fortsetter vil de fleste fokusere på kostnadskutt, som medfører virtualisering og forbedring i arbeidsflyten. Det betyr redusering av serverkostnader.

Brukere vil også fortsette å investere i bladsevere for å kutte strømkostnadene. Segmentet for bladservere fikk en stor oppgang i 2009, mens nedgangen i lav-ende segmentet var dramatisk.

Krisen rammer alle produsenter. Omsetningen til IBM, som er størst på servermarkedet, falt med 15 prosent i fjerde kvartal i forhold til samme perioden året før.

For toeren HP var nedgangen på 10,1 prosent, mens Dells omsetning sank 9,9 prosent. Også for Sun (minus 14,1 prosent) og Fujitsu/Fujitsu-Siemens (minus 14,9 prosent) var avslutningen av 2008 veldig tung.

Les om: