Med finger på både pc og brett

Med finger på både pc og brett

Samtidig som Microsoft presenterte Windows 8 i Anaheim, demonstrerte Intel samme system for sine utviklere i San Francisco.

Begge konferansene pågikk i California. 5.000 utviklere på Build fikk utdelt Windows 8 på et 11,6 tommers nettbrett fra Samsung. Denne benytter Intels pc-prosessor Core I5 med 4 GB minne og 64 GB flashminne. Brettet kan settes i en dokkingsenhet for tilkobling til en ekstra skjerm, USB 3.0 og 3G, i USA, fra AT&T.

Men også prosessorer basert på britiske ARMs design er vesentlig for Microsoft siden alle smarttelefoner er basert på ARM.

Nvidia, Qualcomm og Texas Instruments vil snart være på markedet. De må bare tilpasse seg Microsofts tekniske krav. Nettbrett må ha prosessorer raskere enn 1 GHz og grafikkakselerasjon som er tilpasset grafikkinstruksjonssettet DirectX.

Nvidia er opptatt av video i sin løsning med sin fire kjerners Tegra prosessor. Qualcom fokuserer på trådløs 3G/4G med sin Snapdragon prosessor og Gobi radioprosessor.

Laste ned

Oppfordringen til Steven Sinovsky, Microsofts president for bruksmiljøet Windows, var at utviklerne raskest mulig må laste ned utviklingsversjonen av Windows 8 for å lære, for å utvikle applikasjoner under helt nye forutsetninger.

Pc-er med Windows 7 kan kjøre Windows 8. Alle applikasjoner tilpasset Windows 7 vil kjøre uforandret i Windows 8 i hva Microsoft betegner Windows D, antagelig desk top.

En rekke programmeringsspråk støttes som, C++, HTML5, CSS, XMAL, Silverlight og Javascript for å nevne noen.

- Bruk av web-standardene HTML 5, CSS og Javascript er en smart måte å tiltrekke seg nye utviklere, fremhever Al Hilwa, analytiker i IDC ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Bruksmiljøet i Windows 8, Metro, benytter et nytt rammeverk betegnet Win Run Time som drar nytte av mer enn 1.800 programvareobjekter som utviklerne kan bruke i forbindelse med sin egen utvikling. Disse er effektivt (native) tilpasset Windows.

Stor forandring

- Mye har skjedd siden 1995, sist gang Windows gjennomgikk en gjennomgripende forandring. Utviklerversjonen vil inkludere kommende oppgraderinger til Windows 8 med tilhørende verktøy, sa Steven Sinovsky på Build ifølge Computerworlds nyhetsbyrå.

Målet er å få i gang et utviklermiljø som lager nye applikasjoner, for brukermiljøet er nytt. Det er utviklet for smarttelefoner. Det tilpasses nettbrett og pc-er i Windows 8.

- Windows 8 vil være plattformen for pc-er og brett, mens Windows Phone 7 vil være selvstendig. Utviklerne vil kunne flytte sine applikasjoner fra Windows 8 til Windows Phone 7 med få kodelinjer, fremholder Steven Sinovsky.

Den første synbare forandringen betegnes Metro som er arkitekturen bak brukermiljøet på Windows Phone 7, WP7. Det er bruken av applikasjonssymboler i form av vendbare fliser (tiles).

Du klikker på flisen med en mus eller du trykker på den med fingeren, hvoretter den snur seg. Dermed aktiveres applikasjonen. Med en gang du skriver på tastaturet benytter søkefunksjonen det du skriver for raskt å finne det du etterspør.

Tilrettelagt

Windows 8 er også tilrettelagt for bruk av en penn, men både finger og penn er avhengig av hva skjermen reagerer på. I motsetning til dagens applikasjoner kan den valgte applikasjonen dra nytte av endringer siden du sist brukte den.

Nyttige kontrollfunksjoner ligger nederst i venstre hjørne av skjermen. Microsoft betegner disse for "Charms". De omfatter Search, Share, Start, Devices og Settings. Ideen er å utnytte disse på tvers av funksjoner, på tvers av applikasjoner.

En av disse under Share er oppslagstavlen Clipboard hvor en applikasjon kan henge opp tekst eller grafikk som deretter utnyttes av en annen applikasjon eller et sosialt nettsted.

Måten Windows 8 er bygget på sørger for mer effektiv utnyttelse. Windows 7 krever rundt 400 MB minne i pc-en. Windows 8 krever mindre enn 300.

Brukeren skal føle at operativsystemet starter mye raskere enn tidligere basert på organisasjon og ved bruk av flashminne med Unified Extensible Firmware Interface, UEFI.

Hiver ut

En ny funksjon er å hive ut 4 KB blokker applikasjonskode i minnet som er identiske på grunn av oppgaver brukeren har satt i gang. Oppgaver som ikke brukes i øyeblikket vil bli stoppet for ikke å bruke ressurser. Dette er viktig for oppgaver som benyttes på nettbrett.

Virtualiseringsfunksjonen Hyper-V vil være nyttig for å kunne separere oppgaver i pc-en eller på nettbrettet, enten mellom jobb og personlig bruk eller for at eksempelvis applikasjoner mot nettet kan isoleres mot sensitive applikasjoner.

En pc-kan tilkobles mange skjermer på pulten. Disse vil fremstå som én felles ved et bakgrunnsmiljø som utnytter alle.

Nytt med Windows 8 vil være internett Explorer 10 som fullstendig er skrevet i HTML5 og Javascript. Denne nettleseren ble demonstrert på Build. For mer effektiv nettilkobling har Microsoft forbedret sitt programvaregrensesnitt. 3G-tilkobling er nå en forutsetning.

Les om:

Komponenter