Med Google under vann

Med Google under vann

Reis til Mars og under havets overflate med Google Earth 5.

Satelitt-turisme når nye høyder (og lavmål) med Google Earth 5: Du kan reise til Mars, tilbake i tid og under havets overflate.

Google Earth er, for dem som ikke kjenner programmet fra før, et frittstående program for visualisering av jordkloden - det gjelder seg satelitt-bilder, kartdata, billedinformasjon, nettkoblinger, og så videre.

LES OGSÅ: Slik er Google Quick Search Box

Programmet utvikles fortløpende, og i senere tid har Google Earth også fått muligheten til navigering av stjernehimmelen og 3D-bygninger.

Med Google Earth 5 kan du også reise til Mars.

Fly over Mars

Siste nytt fra Google-fronten er å kunne navigere Mars. Ikke måneden, må vite; men altså den røde planeten Mars. Det blir litt som å fly sin egen Mars Beagle.

Bildene stammer fra et samarbeid med NASA, og er ikke spesielt høyoppløselige, men for å si det sånn: Det er verdt en tur. Kjente steder er avmerket - se om du klarer å finne ansiktet på Mars!

Eller hva med en verdensomseiling under havets overflate, i beste Jules Verne-ånd?

Google Earth 5 inkluderer såkalte bathymetriske data, kartdata fra havbunnen. Så nå kan havets mysterier og skipsvrak utforskes snorkel-fritt fra skrivebordstolen.

LES OGSÅ: Hemmelig Google/Apple-samarbeid?

Hopp i det store blå, og drøm at du er den neste Yves Cousteau. Og har du et godt grafikkort, så kan du se havoverflaten bølge seg i det fjerne...

Tidsmaskin

Neste innovasjon - om man kan kalle det det - er muligheten til å gå tilbake i tid. En slags tidsmaskin, om du vil - begrensningen er bilde-databasen til Google.

LES OGSÅ: Hvor i all Google Earth er dette?

For Norge virker det som om satelitt-dataene strekker seg tilbake til 2002. Med andre ord kan den store skyen over IDGs hovedkontor gjenoppleves. For andre land finnes det mer utførlig materiale.

Og til slutt har Googles ingeniører klekket ut en måte å lagre dine Google-reiser på. Du kan til og med dele disse med andre.

Inntil videre er denne funksjonaliteten noe begrenset, men på sikt har Google sikkert planer om å utvide denne funksjonen til å kunne gjøre video-opptak som så kan legges ut på YouTube.

Dårlig nytt for reiselivs-bransjen? Du kan ihvertfall planlegge jordomseilingen på forhånd (noe vi selvfølgelig anbefaler sterkt).

Nedlastingen er på 35 megabyte (kun programmet) og er gratis (beta-testversjon). Google Earth 5 kan lastes ned her .

Les om: