Med nForce7 og X-Fi

Med nForce7 og X-Fi

MSI har lansert P7N Diamond og P7N SLI Platinum. Begge avanserte hovedkort basert på Nvidias nye nForce7-serie – og ett av dem har X-Fi.

Nvidia lanserte sin nForce7-serie av brikkesett for Intels prosessorplattform rett før jul. De nye hovedkortene fra MSI er basert på modellene nForce 750i og 780i og rettes mot relativt avanserte og kravstore brukere.

Hovedkortene er rettet spesielt mot Intels Core 2-serie av prosessorer, inkludert de nye produsert med 45 nm produksjonsteknologi. Nvidia har her hatt problemer med forrige generasjon hovedkort, hvor de nye Core 2-prosessorene ikke har fungert helt tilfredsstillende. Hovedkortene skal også fungere med Pentium 4, Pentium D og Pentium EE – altså eldre prosessortyper med LGA775-grensesnittet.

LES OGSÅ: 3-veis GeForce 8

Integrert X-Fi

P7N Diamond er det mest avanserte av de to kortene. Kortet er basert på 780i som blant annet gir mulighet for å kjøre opptil tre grafikkort i SLI-konfigurasjon. Et sentralt element med hovedkortet er også Creative X-Fi-lydkontrolleren. Dette er ikke en integrert løsning, men et medfølgende PCI Express 1x-kort. Dette kortet støtter opptil 7.1-kanals surroundlyd og EAX 5.0. EAX benyttes for lydeffekter i en rekke spill og påvirker i stor grad realismen i lyden. De integrerte løsningene man finner på hovedkort normalt sett har som regel begrenset støtte for denne teknologien. Kortet har også digital utgang. Lydkortet er produsert av MSI, men basert på Creatives lydprosessor.

Hovedkortet støtter opptil 8 gigabyte DDR2-minne med 667, 800 eller 1 066 MHz hastighet. Kortet har to Parallel ATA-kontakter og støtter dermed opptil fire slike enheter. For Serial ATA er det seks tilkoblinger, og da mulighet for RAID 0, 1, 10 og 5. Det er i tillegg to eSATA-kontakter for eksterne harddisker. Det er ellers støtte for Firewire og opptil ti usb-porter.

For nettverk er det to 10/100/1000 Mbps-kontrollere. Prisen for hovedkortet er cirka 2 400 inklusive mva. Med andre ord, dette blir et hovedkort som blir aktuelt for de ekstra kravstore brukerne som er villig til å betale ekstra.

Rimeligere

Basert på det enklere nForce750i-brikkesettet er P7N Platinum en enklere løsning enn P7N Diamond – og rimeligere. Man har her mulighet for SLI, men ikke en treveisløsning. For de aller fleste er uansett ikke treveis SLI aktuelt å benytte.

Også dette kortet støtter opptil 8 gigabyte DDR2-minne, men har noe svakere muligheter for tilleggskort og en enklere integrert lydløsning. Det er heller ikke like mange Serial ATA-porter. Støtte for eSATA og Firewire er på plass. Det er også støtte for Gigabit Ethernet.

Prisen for hovedkortet er cirka 1 500 kroner inklusive mva.

Mer informasjon: www.msi.eu

LES OGSÅ: Kjøpeguide for hovedkort

Les om: