Medfield-telefoner neste år

"Medfield"-telefoner neste år

Intel jobber hardt for å vinne markedsandeler i det ARM-dominerte markedet.

På tirsdag viste Intel frem en prototyp smarttelefon basert på selskapets strømgjerrige Medfield prosessor, og sa at Intel-baserte smarttelefoner fra ”store aktører” kommer på markedet neste år, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Intel har lenge slitt med å få produsenter til å bruke selskapets brikker i smarttelefoner og nettbrett, markeder som i dag er dominert av prosessorer designet av Intels britiske rival ARM Holdings.

Intel har samarbeidet tett med Nokia for å utvikle telefoner basert på operativsystemet Meego, men Nokia trakk seg fra samarbeidet for å konsentrere seg om Windows-telefoner i stedet.

- I etterpåklokskapens lys valgte vi kanskje feil partner, sa Intel-sjef Paul Otellini under selskapets investorkonferanse på tirsdag, i det som må ha vært dagens største underdrivelse.

Intel har tatt med seg referansedesign på brikker utviklet sammen med Nokia, og forsøker å få andre produsenter interessert, ifølge Otellini.

- Vi planlegger å ha Medfield-baserte telefoner på markedet tidlig neste år.

Satser på seg selv

Telefonen Intel viste fram på scenen ligner mye på en Iphone. Den kjører en versjon av Googles Android OS, og viser video i HD. Selskapet har også referansedesign på 7- og 10-tommers Medfield-baserte nettbrett.

Selv om Intel har lisens til å produsere ARM-brikker, vil det ikke være i selskapets interesse å gjøre det, ifølge Otellini. Det ville spise av Intels inntekter, fordi selskapet ville måtte betale royalties til ARM for hver brikke som ble solgt.

Intel mener det vil være mer fordelaktig å forbedre sine egne Intel Architecture-baserte prosessorer, som Otellini og flere andre i Intels ledelse hevder kan være like energieffektive som ARM-baserte prosessorer.

ARM-brikker bruker mindre strøm i stand-by-modus, men Intels prosessorer er mer effektive til å utføre oppgaver som avspilling av video, hevder Dadi Perlmutter, sjefen for Intel Architecture Group.

De første Medfield-prosessorene har bare én kjerne, men Intel skal lansere en oppdatert to-kjerneprosessor basert på en 32-nanometers produksjonsprosess senere neste år.

Ekstremt tynne maskiner

Likevel, Intels mer konkurransedyktige telefon- og nettbrett-brikker dukker ikke opp før i 2013-2014, når selskapet planlegger å introdusere nye 22-nanometers og 14-nanometers produksjonsprosser. Tallene refererer til de aller minste ”delene” som etses inn i brikkene, og mindre transistorer bruker mindre strøm.

Intel hadde ikke egentlig planlagt å introdusere disse produksjonsprosessene så tidlig, men selskapet har fått hastverk for å forbedre sin konkurranseposisjon. De nye produksjonsprosessene vil også åpne for ekstremt tynne bærbare maskiner til rimelige priser, sa Perlmutter.

Komponenter