Mellomklassekort med Blu-ray 3D fra Nvidia

Mellomklassekort med Blu-ray 3D fra Nvidia

Nvidia utfordrer ATI med sitt nye Geforce GTX 460.

ATI lanserte sine DirectX 11-kort allerede før jul i fjor, og det tok sin tid før Nvidia svarte med sin GTX 400-serie. Utfordrer i toppsjiktet var Geforce GTX 480, et kort som ytelsesmessig gjorde det svært bra, men som måtte se seg slått av ATIs toppmodeller når det gjalt strømforbruk, varmeutvikling og støynivå. Vår erfaring med Geforce GTX 480 og varmeutvikling kan du lese mer om i denne testen.

For de med ønske om heftig grafikk til en litt greiere penge lanserte Nvidia Geforce GTX 465 og 470 (les test her). Våre tester viste at disse kortene la seg noe under ATI Radeon HD 5850 i ytelse, men at de jevnt over var gode kort.

Med dagens lansering håper Nvidia å utfordre ATI i enda et segment. Geforce GTX 460 vil konkurrere med ATIs HD 5830-serie. Kortet er, i likhet med de andre DirectX 11-kortene fra Nvidia, basert på selskapets Fermi-teknologi. Grafikkprosessoren er noe krympet, sammenlignet med for eksempel GTX 465. Det skal gi lavere strømforbruk, noe som igjen resulterer i lavere varmeutvikling.

Det nye grafikkortet blir selskapets rimeligste Fermi-baserte grafikkort, med priser fra et lite stykke under 2 000 kroner. Nvidia Geforce GTX 460 har en klokkehastighet på 700MHz og kommer i to modeller, med enten 768 megabyte eller 1 gigabyte GDDR5-minne.

DirectX 11 og Blu-ray 3D

Med Fermi-teknologien var Nvidia endelig i stand til å hente inn forspranget ATI hadde i forhold til DirectX 11, og Geforce GTX 460 har støtte for DirectX 11. I tillegg er det innebygd støtte for dekoding av Blu-ray 3D-filmer, selvsagt gitt at pc-en har en optisk enhet med støtte for Blu-ray.

Det vil være standard med to skjermtilkoblinger på de nye kortene, og det skal være mulig å spille en film fordelt på to skjermer, ifølge Justin Walker, produktsjef hos Nvidia.

I likhet med de fleste andre grafikkortene fra Nvidia de siste årene, vil også Geforce GTX 460 ha støtte for selskapets CUDA-teknologi. Programmer som støtter CUDA kan benytte grafikkprosessoren til å avlaste pc-ens prosessor. Mange operasjoner vil behandles raskere og mer effektivt av grafikkprosessoren, blant annet i forbindelse med foto- og videoredigering.

Geforce GTX 460 skal være i salg fra i dag. Modellene med 768 megabyte minne koster fra rundt 1 750 kroner, mens modellene med 1 gigabyte minne koster fra rundt 2 000 kroner.

Les om: