Mer eSATA fra Iomega

Mer eSATA fra Iomega

eSATA blir mer og mer utbredt, og Iomega lanserer nå nye harddiskmodeller med grensesnittet.

Iomega var av de første leverandørene av eksterne harddisker med harddisker som støttet eSATA. eSATA er basert på vanlig Serial ATA, og gir den eksterne harddisken tilsvarende ytelse som en intern harddisk. Iomegas første eSATA-harddisk testet vi for rundt et år siden med gode resultater, med unntak av noe høyt støynivå.

Har din pc ikke eSATA-støtte finnes det flere muligheter. Den rimeligste løsningen er en brakett som kobles til en av hovedkortets Serial ATA-kontakter. En brakett koster gjerne ikke mer enn en hundrelapp. En annen løsning er en tilleggskontroller med eSATA-port i form av et PCI- eller PCIe-kort - prisen blir da 3-400 kroner. Etter hvert ventes flere bærbare på markedet med eSATA, men også for bærbare er tilleggskort å få kjøpt for under 500 kroner. Vi har også sett nettverksdisker som kan ekspanderes gjennom bruk av eSATA-harddisker.

Iomega eSATA/USB 2.0 Professional HardDrive leveres med kapasitet på 500 og 750 gigabyte. Som modellnavnet tilsier er det også usb-støtte, hvilket gir mulighet for å koble harddisken til pc-er uten eSATA-støtte. Ser vi på andre løsninger vi har testet har gjennomsnittlig sekvensiell lese- og skriveytelse vært på over 50 MB/sek for eSATA-harddisker, mens usb-harddisker har hatt i overkant av 30 MB/sek på de samme testene. Spesielt for behandling av store filer vil dette i praksis kunne ha stor betydning.

Av programvare leverer Iomega med EMC Retrospect Express for sikkerhetskopiering.

Markedspriser for harddisken er cirka 1 300 kroner for 500 GB-modellen og 1 900 kroner for 750 GB-modellen. Mer informasjon finner man på www.iomega.com.

LES OGSÅ: Lagring for studenten

Les om: